A magyar költészetet ünnepelve nyitott újra London

József Attila születésnapja, ami 1964 óta a magyar költészet napja, évek óta fontos ünnep Londonban is a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) közönsége körében. Az idei évforduló egy nappal előzte meg az angliai szabadtéri újranyitást, így az egész hétvégét átölelő programkavalkáddal ünnepeltünk.

József Attila, hazánk az egyik legfontosabb költője 1905-ben született Budapesten. Habár az első költeményei már kamasz korában megjelentek, igazi hírnévre csupán tragikusan korai halála után tett szert. Néhány művét a francia szürrealizmus ihlette, de hatottak rá olyan neves művészek is, mint Ady Endre, Juhász Gyula, vagy Kassák Lajos.

Nem sokkal halála előtt írta 32. születésnapjára az alábbi verset:

SZÜLETÉSNAPOMRA

Harminckét éves lettem én -
meglepetés e költemény
csecse
becse:

ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten
magam
magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.
Az ám,
Hazám!

Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató
szegény
legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
fura
ura.

Intelme gyorsan, nyersen ért
a „Nincsen apám” versemért,
a hont
kivont

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem
hevét
s nevét:

„Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén” -
gagyog
s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj -

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!

1937. április 11.

Április 9-10-én az LMKK Hungarian Movie Nights filmklubja keretében a „Rossz Versek” című filmet mutatta be. A történet szerint a 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban hever, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs.

Április 11-én tematikus online kocsmakvíz keretében mérhették össze tudásukat az érdeklődők. A magyar költészettel kapcsolatos legjobb kérdésekre a legjobban és leggyorsabban válaszolók értékes, az LMKK új logójával díszített nyereményeket kaptak.

Április 12-én a koronavírus járvány utáni, szabadtéri újranyitási ünnepség keretein belül az LMKK látványos köztéri installációval népszerűsítette a magyar versirodalmat a forgalmas, vendéglőkkel, színházakkal és bárokkal övezett Covent Garden szívében. Neves költőink idézetei jelentek meg színes cetliken az épület falát borítva, melyek közül minden arra járó hazavihette a kedvenc versének egy részletét. Az angol nyelvű cetliken helyet kaptak olyan nemzetközileg is elismert hazai költők művei, mint József Attila, Ady Endre, Nemes Nagy Ágnes, Arany János, vagy Balassi Bálint. A „Post-it Poetry” installáció a délután folyamán pop up tokaji borkóstolóval egészült ki.