A Cziffra-emlékév adventi koncertje zajos siker volt Londonban

A Cziffra György-emlékév keretében a Liszt Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ hagyományos adventi koncertjén Balázs János és mentoráltjai léptek fel nagy sikerrel több száz néző előtt. A rendezvényt annak díszvendége, Novák Katalin Családokért felelős miniszter beszéde nyitotta meg. 

A koncert a legendás és világhírű magyar zongoraművész, Cziffra György születésének 100. évfordulóját és az adventi időszak kezdetét ünnepelte Londonban. A budapesti Cziffra Fesztivál és a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője, Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tanítványaival, mentoráltjaival és felfedezettjeivel közösen lépett színpadra, ahogy tette ezt annak idején a franciaországi Senlis-ban Cziffra György. A koncerten bemutatkozó három fiatal tehetsége felöleli a világhírű magyar zeneoktatás és tehetségkutatás szinte teljes palettáját, hiszen a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóit, a Virtuózok című televíziós komolyzenei tehetségkutató műsor felfedezettjeit, a Snétberger Zenei tehetségközpont diákjait, a Talentum Hungaricum program mentoráltjait és a Cziffra Fesztivál Tehetség díjasait köszönthettük és hallgathattuk meg a hangversenyen. Kapcsolódási pontjuk Balázs János mentorációja és a Cziffra György féle zenei örökség.

A koncert helyszíne a St Paul’s Church volt a Covent Gardenben, amely, amellett hogy működő anglikán templom, kivételesen jó hang- és fénytechnikával rendelkezik, kifejezetten előadásokra specializálódott. A rendezvényre a templom 250 ülőhelye és 50 állóhelye teljesen megtelt.

A rendezvényt Novák Katalin miniszter nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta a hazai komolyzenei tehetséggondozás fontos szerepét a kormány ifjúságpolitikájában és a rendelkezésre álló programok széles körét is felsorolta. A miniszter kitért a magyar zenei nevelés hagyományaira és megemlékezett a nehéz sorsú Cziffra Györgyről, aki zsenialitása ellenére a 20. század totalitárius rendszerei miatt elhagyni kényszerült Magyarországot. A minisztert Vincze Máté intézetvezető mutatta be a közönségnek, megköszönve a támogatást Magyarország kormányának, a Miniszterelnökségnek, a KKM-nek és a Bethlen Gábor Alapkezelőnek. A rendezvényen részt vett még Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár és Kumin Ferenc nagykövet.

Balázs János mellett az alábbi fiatal művészek léptek színpadra:

Janszó Orsolya a Hágai Királyi Zeneakadémia és egyúttal a Pozsonyi Konzervatórium hallgatója klasszikus ének szakon. Karrierje során számos templomban és koncertteremben énekelt már, mint pl. a madridi Prado, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Nagyterme, a bécsi Altes Rathaus, illetve a madridi Casinóban személyesen Zsófia királynénak. Repertoárjában egyaránt megtalálhatóak a klasszikus és romantikus zeneirodalom remekművei.

Ungár Cecília 21 éves klasszikus zongorista, aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója. Mentorai Falvai Katalin és a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Balázs János. Cili számos hazai versenyen, koncerten vett részt, kimagasló eredménnyel. Különleges helyszíneken mutatkozhatott be, például: a Budapest Music Center, a bécsi Mozart-ház, a Budapesti Nemzeti Múzeum. A 2017-ben megrendezett televíziós komolyzenei tehetségkutatón, a Virtuózokban egészen a középdöntőig jutott. A Dunakeszi Szimfonikus Zenekarral több alkalommal is bemutatkozott.

Pusker Júlia zenész családban született, hegedülni 5 évesen kezdett. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a londoni Royal Academy of Music hallgatójaként végezte Kokas Katalin, Kertész István, majd Pauk György osztályában. 2021/22-es évadban szólistaként lép fel a Belga Nemzeti Zenekarral, a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a London Mozart Players-el, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és az Óbudai Danubia Zenekarral. Európa-szerte olyan fesztiválokon és mesterkurzusokon vett részt, mint a Besançon Zenei Fesztivál, az IMS Prussia Cove, a Holland Music Session, Kronberg Akadémia és a Santander Fesztivál Akadémia.

Az Erzsébet Királynő Versenyen elért sikere mellett számos figyelemreméltó díjban részesült, mint például a neves Junior Prima díj, vagy a Cziffra Fesztivál Tehetség díja. 2016 és 2021 között a brüsszeli Queen Elisabeth Music Chapel rezidens művésze volt, Augustin Dumay irányítása alatt. Júlia egy olasz, 1690-ben készült Matteo Goffriller hegedűn játszik a Michael Guttman Foundation jóvoltából.