Magyar-szlovén irodalmi fordítói pályázat 2021

null

A ljubljanai Magyar Kulturális Intézet és a Ljubljanai Egyetem Összehasonlító és Általános Nyelvészeti Tanszékének magyar lektorátusa fordítói pályázatot hirdet magyar irodalmi szövegek szlovén fordítására líra és próza kategóriában.

A pályázat célja, hogy ösztönzést nyújtson a legfrissebb, magyar irodalmi alkotások szlovén nyelvű fordítására és támogassa azok jelenlegi és jövőbeli fordítóit. A magyar irodalmi művek minden évben a rangos Libri Irodalmi Díj tízes „rövid listájáról” kerülnek kiválasztásra. A 2021-es évben:

1. líra kategóriában:
– egy szabadon választható versnek Grecsó Krisztián: Magamról többet című kötetéből (Magvető Kiadó, Budapest, 2020);

2. próza kategóriában:
– egy szabadon választható novellának Jászberényi Sándor: A varjúkirály – Nyugati történetek című kötetéből (Pesti Kalligram, Budapest, 2020.) szlovén nyelvű átültetésével lehet jelentkezni.

A beérkező, jeligés pályamunkák közül neves irodalmi és fordítói szakemberekből álló háromtagú zsűri választ ki tíz finalistát és három díjazottat. A nyertesek pályamunkáihoz megjelenési lehetőséget biztosítunk, bemutatkozhatnak fordításaikkal a Szlovén Könyvvásáron, emellett egy irodalmi est keretében személyes találkozásra és beszélgetésre is adunk alkalmat a lefordítandó kötetek egyik szerzőjével.

A jelentkezési határidő: 2021. október 15.

A fordításokat e-mailben az info@mki.si címre lehet elküldeni, vagy leadhatók személyesen a ljubljanai Magyar Kulturális Intézetben (1000 Ljubljana, Barvarska steza 8) az intézmény nyitvatartási idejében. A fordítások anonim módon kerülnek értékelésre, ezért kérjük, a fordítás szövegére kizárólag egy jeligét írjanak. Egy külön dokumentumban/lapon kérjük feltűntetni a pályázó nevét és elérhetőségeit (lakcím, e-mail, telefonszám). A zsűri csak a jeligés fordításokat kapja meg, és csak az értékelés után kerül sor a nyertes pályázók beazonosítására. (Egy pályázó pályázhat külön-külön mindkét kategóriában is.) A pályamunkák elbírálását követően a finalistákat a megadott elérhetőségükön értesítjük.

A díjak átadására 2021. november 12-én a Magyar Nyelv Napjához kapcsolódóan kerül sor.