Moszkvában járt a Csárdáskirálynő

A Csárdáskirálynő legnépszerűbb dalai című kamaraturné következő állomása Oroszország fővárosában, Moszkvában volt. 2016. január 19-én, 19 órai kezdettel a Csajkovszkij Konzervatórium koncerttermében léptek fel a Budapesti Operettszínház szólistái: Lukács Anita, Szendy Szilvi, Peller Károly és Vadász Zsolt. Az előadáson közreműködött a Csajkovszkij Konzervatórium női szimfonikus zenekara Xenia Zsarko vezényletével, valamint a Moszkvai Operettszínház szólistái, Anna Novikova és Pavel Ivanov.

 

A rendezvényt Balla János, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitotta meg, aki köszöntő beszédében a magyar operett és ezen belül is Kálmán Imre Csárdáskirálynő darabjának világhírét méltatta. Külön kiemelte, hogy még a mai napig is teltházzal játsszák szerte a világon az idén százéves darabot.

Ez a siker többek között a könnyed, fülbemászó, de operai igénnyel megírt dallamnak, a magyar nyelv zeneiségének és a humorral átszőtt történetnek is köszönhető. A Magyar Operett, mint az egyetlen Hungarikum értékű színházi műfajt erősíti, hogy Plácido Domingótól Anna Netrebkóig mind-mind repertoárjukon szerepeltetik a magyar sikeroperettek leghíresebb áriáit és duettjeit. Végezetül megemlítette, hogy A Csárdáskirálynőt az első világháború idején 1916-ban Szentpéterváron is bemutatták.

 

A kétszer hatvan perces műsor első részében A Csárdáskirálynő leghíresebb dallamai csendültek fel, a második részben pedig további közismert operett dalok hangzottak el Kálmán Imre Marica grófnő, A cirkuszhercegnő, A montmartre-i ibolya című műveiből, illetve Lehár Ferenc Víg özvegyéből és számos más operettből.

Az 1700 fős, zsúfolásig megtelt Konzervatóriumban hatalmas sikert aratott a produkció, a nézők vastapssal köszöntötték a művészeket. Különösen nagy tetszést váltott ki, hogy az egyes slágerek oroszul is elhangoztak a magyar művészek előadásában.


A Budapesti Operettszínház művészei nem ismeretlenek az orosz közönség körében. Szendy Szilvi és Peller Károly Moszkvában, Lukács Anita és Vadász Zsolt pedig Szentpéterváron már több alkalommal vendégszerepeltek.


A programot magyar részről az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a Pentaton Koncert és Művészügynökség Kft., a Budapesti Operettszínház, a Moszkvai Magyar Nagykövetség, orosz részről a Richter Gedeon, a Csajkovszkij Konzervatórium, az Argenta, a Mitino Hotel és az Eko-Grand támogatta. Külön köszönet illeti Xenia Zsarko karnagyot.