Magyarország átvette az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának elnöki tisztségét

Balázs János

Balázs János

Magyarország 2021. május 21-én Hamburgban vette át Németországtól az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elnöki tisztségét. Az elnökségi félév alatt széleskörű szakmai és gazdag kulturális programmal készültünk Magyarországon és Strasbourgban egyaránt, amelyekről örömmel tájékoztatjuk Önöket.

Az Európa Tanács a második világháború után jött létre az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása érdekében. Ma 47 tagállamával, 820 milliót meghaladó népességével valódi páneurópai, az egész kontinensen aktív szervezet. Szlovénia 1993-ban csatlakozott az Európa Tanácshoz.

Az elnökségi félévben Magyarország öt prioritásterületre összpontosít: a nemzeti kisebbségek hatékony védelmére, a vallásközi párbeszédre, a "jövő generációra", vagyis a gyermekek és az ifjúság jogaira, a technológiai és a környezeti kihívásokra.

Erről a megtisztelő feladatról osztjuk meg Önökkel Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminiszterének, az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága hivatalban lévő elnökének Hamburgban az elnökség átvételekor elhangzott gondolatait. Ezt követően Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész tolmácsolásában követhetnek egy rövid koncertfilmet, amely ízelítőt ad országunk szépségeiből és kultúránk gazdagságából.