Irodalmi séta Európában - Európa-nap a EUNIC szervezésében

null

Május 8., péntek, 16:00, Vodnikova domačija Facebook oldala

A 2019-es Szlovén Könyvvásár európai díszvendégségét szervező EUNIC Szlovénia és a Vodnikova domačija Európa Napja alkalmából, május 8-án közös programmal készül. A EUNIC Szlovéniát alkotó ljubljanai külföldi kulturális intézetek igazgatói - a nagy sikerű tavalyi eseményhez hasonlóan - idén is az európai kultúra sokszínűségére, az irodalom összekötő erejére és a szellemi értékek szabad áramlásának jelentőségére hívják fel akciójukkal a figyelmet, amelynek során egy-egy verset mondanak videóra saját nyelvükön, és néhány gondolatot is megosztanak a szlovén közönséggel.

Jóllehet, a rendezvény idén csak online kerülhet megszervezésre, a EUNIC Szlovénia által megfogalmazott üzenet idén is aktuális: a klasszikus illetve a kortárs európai irodalom kincsei nagyszerű műfordításokban szlovénul is elérhetőek, és teljes joggal kérhetnek helyet a könyvespolcokon és persze az olvasók szívében.

Az idei akcióban a EUNIC Szlovénia tagjai közül a klasztert vezető Balassi Intézet, a British Council, a Goethe Intézet, a Francia Intézet, az Olasz Intézet, az Osztrák Kulturforum és a Spanyol Nagykövetség vesz részt. A virtuális rendezvényen résztvevőket Zoran Stančič, az Európai Bizottság ljubljanai képviseletének vezetője is üdvözli egy szlovén verssel. A verses videót a Vodnikova domačija Facebook-oldalán érhetik el az érdeklődők.