A magyar paprika

A szegedi és a kalocsai paprika hungarikum.

A szegedi és a kalocsai paprika hungarikum.

Magyarországon a paprikát kezdetben nem ételek ízesítésére használták, hanem pusztán dísznövényként. Már a 16. században megtalálható volt ez a növény az országban, ám eleinte csak a nemesek kastélyait színesítette.

Ekkoriban feltehetően még egészen más neve volt, ám nem tudni, hogy pontosan mi, ahogyan azt sem, hogyan érkezett először az országba. A különféle forrásokat összevetve feltételezhető, hogy keletről, egész pontosan a törököktől érkezett először paprika az ország területére, innen eredhetnek olyan korai elnevezései, mint például a törökbors vagy a tatárkabors. Egyes történészek Portugáliát említik meg a paprika eredeti származási helyének, miután a Törökök lezárták a kereskedelmi útvonalakat, meggátolva ezzel a bors behozatalát.

A paprika a 18. század végétől egyre népszerűbb fűszerré vált. Nem csak olcsó volt, de rendkívül könnyű felhasználása és íze miatt hamar elterjedt mind szegényebb, mind gazdagabb körökben.

Írott formában, szakácskönyvben először a 18. század végén bukkant fel a paprika neve.

Nem csak ételekhez volt közkedvelt összetevő azonban, hanem gyógyszerként is megpróbálták használni jótékony hatásai miatt, főleg a 19. századtól.

Manapság a paprikát széleskörűen használják nem csak Magyarországon, hanem a világ összes pontján ételek ízesítésére, illetve számos különféle terméket is készítenek belőle.

A paprikáról, annak történetéről, receptekről bővebben a magyar paprika honlapján ólvasshat többet! Tudjon meg mindent a magyar paprikáról itt (kattintás)