Magyarország a Szlovén Könyvvásár díszvendége

Dátum:  november 20. - november 25.
Időpont: 09:00
Helyszín:  Cankarjev dom
Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana

A Szlovén Könyvvásár idei díszvendégeként Magyarország remek kulturális kínálattal mutatkozik be a közönségnek. A sokszínű programok természetesen az irodalomra fókuszálnak, de ezen kívül több művészeti ág is képviselteti magát. Az esemény fővendége a monumentális mesterműveket alkotó Nádas Péter lesz, a magyar irodalom egyik legprominensebb személyisége, akinek több regénye is olvasható szlovénul. A vásárra újabb műve jelenik meg Szlovéniában, ahogy több más magyar írónak és költőnek is. Az érdeklődők így megismerkedhetnek a magyar krimi sikerkönyvével, csodálatos gyerekkönyvekkel és a kortárs magyar költészettel is. A díszvendégség programjában a fénykorát élő magyar bűnügyi film kiváló – Szlovéniában eddig nem vetített – alkotásait láthatja a közönség. A krimi okozta izgalmak után érdemes a magyar stand felé venni az iránt, ahol mindig történik valami érdekesség. Az irodalom és a filmek mellett a magyar előadóművészet is képviselteti magát a vásáron. A Hot Jazz Band klasszikus jazz koncertjét szépen kiegészíti Lukács Miklós fellépése, amelyen egy speciális magyar népi hangszer – a cimbalom – kap fő szerepet. A szlovén közönség számára szokatlan hangzású koncert mellett pedig egy kortárs táncművészeti előadás is szerepel a programban, sőt a magyar konyhaművészet is képviselteti magát.

Bár a Szlovén Könyvvásárra főleg kortárs magyar irodalmi művek jelennek meg, korábbról már jól ismert regényekkel is találkozhat a közönség. A vásárra való előkészületként a tavasz folyamán jelent meg a Beletrinánál Molnár Ferenc „A Pál utcai fiúk” című klasszikusa, amely a magyar ifjúsági irodalom örökzöld darabja. A regényhez kapcsolódóan különleges iskolai versenyre is sor kerül, amelynek fődíja egy budapesti osztálykirándulás lesz, ahol a gyerekek meglátogathatják azokat a helyszíneket, ahol a vörösingesekkel csatáztak a Pál utcai fiúk. Szintén korábban íródott Márai Sándor mély filozófiával átitatott „Füves könyve” is, amely először jelenik meg szlovénul a Totaliteta kiadónál.

A vásárra megjelenik egy kortárs költészeti antológia a Beletrina gondozásában, illetve a LUD Literatura kiadja az Adria költőjének, Tolnai Ottónak legszebb verseit. A legnagyobb érdeklődés minden bizonnyal Nádas „Párhuzamos történetek” regényének szlovén kiadását övezi, de Földényi F. László „A melankólia dicsérete” című esszékötetét is már forgathatják novemberben a szlovén olvasók.

Aki gyermekét szép könyvvel szeretné meglepni karácsonyra, annak Tittel Kinga „Mesélő Budapest”-jét és Janikovszky Éva „Tükör előtt” című gyerekregényét is melegen ajánljuk, aki pedig a krimi műfajt kedveli, Kondor Vilmos „Budapest Noir”-jával töltheti decemberi szabadságát. A karácsonyi ünnepi vacsorán pedig fontos szerephez juthat a Bereznay Tamás süteményes receptkönyve, a „Budapesti édességek”.