Magyar Tudomány Napja- Rubik kocka

Dátum:  november 15.
Időpont: 06:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

2016 óta minden évben ilyenkor Rubik-kocka kirakási rekordok dőltek meg az intézetünkben. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából ugyanis immár hagyományosan kétnapos Rubik kocka kirakó versenyt szerveztünk. Idén is készítettünk valami különlegességet Nik Škrlec és Matic Omulec közreműködésével a játék rajongói számára.

A Magyar Tudomány Napjának idén „a jövőt formáló tudomány” a mottója. Rubik a hetvenes években pontosan azért találta ki a mágikus kockát, hogy elősegítse a jövő mérnökeinek és építészeinek képzését. Jóllehet, a kockát nem játéknak szánta, mégis hihetetlenül gyorsan elterjedt az egész világon, s ma is népszerű. Szlovéniában, akárcsak Magyarországon, a háztartások körülbelül 70%-ában fellelhető a Rubik-kocka, viszont azoknak a száma, akik azt tudják ki is tudják rakni, sokkal alacsonyabb. Nik és Matic megmutatják majd nekünk a kocka kirakásának az első lépéseit, és egy-két trükköt is.

A videót november 15-én, vasárnap fogjuk közzétenni a közösségi oldalainkon.

Matic Omulec az egyik legsikeresebb szlovén Rubik-kocka játékos. A 3×3-as kockát alig több, mint 7 másodperc alatt rakja ki, és természetesen ő is részt vett az összes nemzetközi versenyen, amelyeket a magyar és a szlovén Rubik klubbal közösen szerveztünk az intézet falai között olasz, horvát, bosznia-hercegovinai, francia, tunéziai, magyar és más nemzetiségű versenyzők társaságában. A Rubik-kocka iránti szerelme külföldre is elvitte, többek között Párizsban, Bangkokban és Budapesten versenyzett.

Nikről pedig elmondhatjuk, hogy a Rubik-kocka nagy rajongója, még kissé szokatlan helyzetekben is. Azt, hogy mennyire a szívügye a játék, a legjobban a számok bizonyítják - hetente akár 700-szor is kirakja a kockát, s legalább egy tucat videós anyagot készít azoknak, akik a kocka kirakást el akarják kezdeni, s azoknak is, akiknek a kirakással nincs gondjuk, de a gyorsaságukat szeretnék fejleszteni. Az említett videós oktatóanyagok közül néhányat Matic közreműködésével rögzített. Egykor a Guinness-rekordot akarta megdönteni azzal, hogy a Rubik-kockát víz alatt, egy lélegzetvétellel rakja ki.