Magyar Kultúra Napja

Dátum:  január 22.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

16:00 – 17:00 Szájról szájra –Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Szalóki Ági koncertjének vetítése
18:00 – 20:00 Sütemény műhely Valentina Smej-Novakkal

A Magyar Kultúra Napján egy egész délutánt felölelő rendezvénysorozatra invitáljuk az érdeklődőket a Balassi Intézetbe. A program a MÜPA koncertfelvételének vetítésével indul, amelyet új hangtechnikával ellátott mozitermünkben élvezhet a közönség. A magyar világzenei és jazzélet kiválóságainak játékában a népzenei hagyomány mély ismerete, illetve a kísérletező kedv és a többi zenei műfaj iránti nyitottság egyaránt szerepet kapott, és a hölgyek a rájuk jellemző érzékenységgel, vitalitással és humorral kötnek csokrot magyar és bolgár dalokból. Kézről kézre, vagy még inkább: szájról szájra adva őket.

A vetítés után a Szlovén Könyvvásárra megjelent „Budapesti édességek” című receptes könyv kapcsán Valentina Smej-Novak tart egy rövid előadást arról, hogyan készülnek a finomabbnál-finomabb sütemények Közép-Európa egyik cukrászati fővárosában. Ezt követően a budapesti sütemények és a közép-európai tésztás édességek sajátosságairól beszélget majd Bogataj professzorral. Az estét egy sütemény-műhellyel folytatjuk, és megkóstolunk majd egy igazán tipikus desszertet is.

A sütés és főzés kultúrája kétség nélkül elválaszthatatlan a nemzeti kultúrától. A kultúra gyakran a legközvetlenebb és legmegfoghatóbb módon a konyhaművészeten keresztül szól hozzánk. A Totaliteta kiadónál megjelent „Budapesti édességek” köteten keresztül felfedezhetjük a budapesti és magyar hagyományos édességeket, a fantasztikus diós süteményektől, a Dobos és Esterházy tortákon át a harapásnyi, kifinomult desszertekig. Különös figyelemmel ír a szerző a tésztákból készült süteményekről, amelyek történelmi és kulturális okokból a közép-európai régió legtipikusabb és legegyedibb desszertjeivé váltak.