Magyar filmklub: Magyarország külföldi fiatalok szemével

Dátum:  május 23.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana


A filmesten rövid dokumentumfilmeket vetítünk, amelyek külföldi fiatalok szemével mutatják be a mai Magyarországot. A realista, groteszk és megható rövidfilmeket a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem nemzetközi DocNomads osztály hallgatói készítették. A vetítés után Simona Jeralaval, az osztály szlovén hallgatójával, Matevž Jerman filmkritikussal, filmrendezővel és Maria G. Goyával, filmrendezővel.


1.) Halló Tenger! (24', dokumentumfilm, Magyarország, 2015)

Rendező: María Grazia Goya (Ecuador)

A Halló Tenger című dokumentumfilm egy személyes utazás, valami megfoghatatlan kereséséről szól. Betekintést kaphatunk a rendező tengerhez való viszonyáról, valamint megtudhatjuk, mit jelent a tenger a tengerparttal nem rendelkező országok számára. A tenger jelentését emlékeken, identitásokon és néhány történelmi példán keresztül próbálja bemutatni. Ez egy intim történet elmesélése, amelyben a rendező és a néző egymással a képzelet segítségével lépnek kapcsolatba.


2.) Impulzus (26’, kreatív dokumentumfilm, Magyarország 2015)

Rendező: Petré Robin (Dánia)

Az egyik legnagyobb szarvastanya Európában, Magyarország déli részén egy eldugott hegyoldalban található. A tanya több mint 1500 vad szarvas lakhelye. Az állatokat 25 éve ejtették fogságba. Az ember és az állat között komoly konfliktusok alakulnak ki.

Az IMPULZUS egy poétikus, kreatív dokumentumfilm, amely a rideg valóság és az álomvilág között mozog. A film bemutatja az ember állatokhoz való viszonyát és az ember természethez való hozzáállását.

A jelen bemutatása összefonódik a múlttal, a 80-as évekkel, amikor Magyarországon elfogták az addig szabadon élő szarvasokat. A történet azt az impulzust követi, amely a tanyára jellemző: a játékos szarvasoktól a gondozókig és a villanypásztorig, amely elválasztja az állatokat a szabadságuktól.