Magyar filmklub: Magyarország külföldi fiatalok szemével

Dátum:  április 18.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

A filmesten rövid dokumentumfilmeket vetítünk, amelyek külföldi fiatalok szemével mutatják be a mai Magyarországot. A realista, groteszk és megható rövidfilmeket a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem nemzetközi DocNomads osztály hallgatói készítették. A vetítés után Matevž Jerman filmkritikussal, filmrendezővel beszélgetünk. A vendégünk Petković Boris lesz, forgatókönyvíró és rendező.


Meggyes Krisztina (Magyarország): Azok (2015) dokumentumfilm, 28'

Vámosszabadi egy békés, gazdag falu volt, amíg egy hirtelen esemény meg nem zavarta a település életét: egy menekülttábort építettek pár kilométerre a falu határától. A lakók tüntetni kezdtek. A kis falu egy olyan problémával találkozik, amellyel a világ már évtizedek óta küzd, és az eset kapcsán megjelennek a tolerancia, az ismeretlentől való félelem, a migráció és a globalizáció kérdései.


Vas Marianna (Magyarország): Két monológ

Két teljesen különböző életstílusú ember között egy furcsa kapcsolat alakul ki. Az egyikük a biztonságot és a stabilitást becsüli, de kielégítetlen vágyaktól szenved. A másik mindent az élvezetekért tesz, de a valódi intimitás hiányzik belőle. Amire az egyik vágyik, a másikat megnyomorítja. Ez tartja életben barátságukat.


Shezray Hameed (Pakisztán): Mesemondás, dokumentumfilm, 12'

Szent Margit legendája. A király lánya, Szent Margit egy zárdában élt a nyulak szigetén. A lányból szent lett, később pedig egy legenda. Ma a szigetet Margitszigetnek hívják, és Budapest egyik legnépszerűbb zöld területe. A legenda nyomán két egyetemista felkerekedik, hogy feltárja Budapest városi legendáit. Találomra kiválasztott járókelőket kérdezgetnek Budapest nyolcadik kerületében.


Pien van Grinsen (Hollandia): Készétel (2016) dokumentumfilm, 3' 35"

Egy rövidfilm azokról a pillanatokról, amelyeket jobb elfelejteni, mégis, buta kis sebek mindig emlékeztetnek rájuk.