Magyar filmklub: Magyarország külföldi fiatalok szemével - rövidfilm válogatás

Dátum:  június 20.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

A filmesten női rendezők filmjeit mutatjuk be.


A vetítés után Simona Jeralaval, az osztály szlovén hallgatójával és Matevž Jerman filmkritikussal, filmrendezővel beszélgetünk. A vendégünk Hanna Szentpéteri, filmrendező, lesz.


1) Szentpéteri Hanna (Szlovénia): Maruška 13' (2017)

játékfilm

A felnőtté válással foglalkozó film egy gimnazistáról szól, aki minden hazugságot bevet ahhoz, hogy népszerű lehessen.


2) Gulzat Matisakova (Kirgizisztán): Két dimenziós gyerekkor 24' (2017)

kreatív dokumentumfilm

Lulu, egy budapesti művész a TV előtt nőtt föl. A szüleinek hiánya traumatikus jelet hagyott gyermekkori emlékein, azon, hogy hogyan képes másokhoz kapcsolódni, és elrendezni az élet dolgait. Ezért, hogy ne ismételje meg szülei hibáját, igyekszik minél több időt tölteni két fiával, a 9 éves Sámsonnal és a 11 éves Jakabbal; kitölteni napjukat mulatságos programokkal. A sors iróniája, hogy erőfeszítései dacára, mégis az ő útját követik, és hosszú órákat töltenek okostelefonjaik kijelzője előtt…

A “Kétdimenziós gyerekkor” a szülő erőfeszítéseit bemutató dokumentumfilm, aki szeretné kiteljesíteni kapcsolatát a gyerekével, ugyanakkor próbálja legyőzni a túlzott TV-nézés hatásait. Ahogy a főhős művészi installációkat használ ahhoz, hogy megoldja nehézségeit, a filmrendező is a filmet használja saját múltjának megértésére, olyan módon, hogy értelmet ad azoknak a párhuzamoknak, amelyeket a főhősének élete és a sajátja között talál. A történet a kirgizisztáni filmrendező személyes története, akinek az élete szorosan kapcsolódik a magyar művész múltjához és jelenéhez.


3) Nevena Desivojević (Szerbia): Új vagyok itt (2015)

Budapest egy különleges utcájának mindennapos megfigyelésének kivonata. Itt mindenki ismer mindenkit. A viszonyok és a szavak szimbólumokra, ösztönös mozdulatokra redukálódnak, amit csak azok ismernek, akik itt élnek. Életek pár képben, egész napok pár pillanatban, kevés változás és kevés izgalom.