Magyar filmklub: Liza, a rókatündér (Ujj Mészáros Károly, 2015)

Dátum:  április 15.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

Az áprilisi filmklubon Lizával, a rókatündérrel találkozhatunk, illetve egy fekete fantasy komédiával, amely a mozikba kerülése után egyből beírta magát a magyar kultfilmek közé, és amelyet sokan a mesés horror, a japán popkultúra és az Amélie bizarr keverékének tartanak.
A 20. század 70-es éveiben járunk, Magyarország fővárosa Csodapest, amelyben a szocializmus helyett a kapitalizmus virágzik. Ebben a párhuzamos retróban él Liza, egy naiv harmincas ápolónő, aki Mártát, a volt japán nagykövet özvegyét ápolja. Liza magányát csak legjobb barátja, Tomy Tani, a japán pop ötvenes évekbeli sztárjának szelleme enyhíti, aki rendíkvül féltékeny természetű, ezért gyorsan és kegyetlenül leszámol mindenkivel, aki közéjük áll. Mivel Liza szerelmi próbálkozásai rendre tragédiával végződnek, az a meggyőződés keríti hatalmába, hogy rókatündérré változott, a japán folklór legendás démonává, akibe ha valaki beleszeret, halál fia lesz.

A mulatságos és többször díjazott film Ujj Mészáros Károly első filmje, amelyben több filmes hatást is felismerhetünk a francia új hullámtól kezdve a hetvenes évek olasz giallóján keresztül a japán filmekig, illetve egészen Jean Pierre Jeunet-ig és Wes Andersonig. Külön említést érdemel az egyedi filmzene, amelyet az ember a film megtekintése után újra és újra is meghallgat.