Magyar filmklub: Fehér tenyér (Hajdu Szabolcs, 2006)

Dátum:  szeptember 21.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

Dongó Miklós, a magas szintű torna korábbi bajnoka a vasfüggöny mögött felnőve, edzője szadista módszereinek köszönhetően rengeteg mindenen keresztül ment gyerekkorában. Sok évvel később egy sérülés után úgy dönt, hogy elhagyja hazáját és új életet kezd tornász edzőként Kanadában, azonban rájön, hogy a bántalmazás ördögi köre mindenütt jelen van, és ezúttal saját tanítványai váltják ki azt. Ennek ellenére kibírja és a szuper tehetséges, ám öntörvényű tornász, Kyle edzője lesz. Új életét nyomasztó gyermekkori emlékek kísértik, ugyanakkor régi ambíciókat keltenek életre, hogy részese lehessen még egyszer utoljára egy profi tornász bajnokságnak.
Miklós történetét a szabadság és a kényszer különböző korszakokban és társadalmi rendszerekben megnyilvánuló elmélkedései jellemzik. Az edző zsarnoki módszerei a kommunista Magyarországon szembe kerülnek a nyers ambíció és a kapzsiság korabeli brutalitásával. A film egyik kulcseleme a ritmikus szerkesztés és a jól átgondolt rendezés, amely egyszerre stilizált és dokumentumszerű.

A fehér tenyér Hajdu Szabolcs harmadik rendezése, Hajdut általánosan a magyar filmesek olyan új generációjához társítják, mint Pálfi György, Mundruczó Kornél, Török Ferenc, Antal Nimród és mások, (filmjeiket korábban már bemutattuk a filmklubban) akik a magyar nemzeti mozi új fejezetét jelentik. A verizmus egy újabb réteggel egészül ki azáltal, hogy a főszereplőt a rendező testvére, Hajdu Miklós Zoltán, a Las Vegas-i Cirque du Soleil tagja alakítja, és hogy pártfogoltját Kyle-t egy való életbeli tornász, az athéni olimpiai játékokon aranyérmet szerző Kyle Shewfelt játssza.