Jelek az idő szövetén

Dátum:  október 8. - november 3.
Helyszín:  Galerija Družina
Krekov trg, 1000 Ljubljana

A képírás és hímzés imádság - ahogy a régiek tartották. Papírra, fára vagy viseletre írt jelek: vonal és öltés, ami a földbe vetett maghoz hasonló, csak lelkünkben kel ki, elevenedik meg. Találkozásunk Gyöngyivel nem véletlen: a magyar népi műveltség formakincse ihleti mindkettőnk alkotómunkáját. Ez a kiapadhatatlan forrás, amelynek éltetésében bárki elhivatottsága szerint részt vehet, táplálja és tájolja a lelket és a szellemet. A kisgyermek szívével még érti a mindenség modelljét rajzoló mintákat, eredendően fogékony a magyar népmesék szimbolikus nyelvezetére. A mesék mellé kerülő képeknek ezért nem csupán ábrázolniuk kell, hanem megidézni is azok teremtő erejét. A látott kép és a felöltött viselet befolyásolja gondolkodásunkat. Hogy milyen irányba - rajtunk, művészeken múlik: a mi felelősségünk, mit hangsúlyozunk, mit tárunk a néző szeme elé. A befogadónak pedig megadatik a lehetőség, hogy ráébredhessen a magyar népi kultúra üzenetére. Művészi hitvallásunk lényege az elejtett fonal felvételével az ősi műveltség közvetítőjévé válni, s a jelképekbe sűrített gondolatok hatalmas erejét kihasználva az embert a Mindenhatóval összeölteni.

 

„Budapesten születtem, jelenleg Piliscsabán élek férjemmel és három gyermekemmel.

Földrajz-testnevelés szakos tanárként, majd közgazdászként diplomáztam. Gyermekkorom óta hímzek, szövök, varrok. Nagyon fontos számomra az eredeti díszítőelemek használatával új tárgyak, hordható viseletek alkotása. Amióta gyermekeim néptáncosok lettek a Csillagszemű Táncegyüttesben, fellépőruhákat készítek az autentikus szabásvonalak, hímzések alkalmazásával. Elvégeztem a Hagyományok Háza csipkekészítő képzését, 2015-ben pedig oktatói vizsgát tettem. Több helyszínen tanítom az eredeti magyar hímzésvilág látásmódját és a csipkekészítést. Munkáim láthatóak voltak Budapesten (Polgárok Háza, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Magyar Hagyományműhely) és vidéken (Bajna, a Magyar Viselet Ünnepe) egyaránt.”

Gyöngyi Balla

 

„Budapesten születtem, jelenleg Zebegényben élek családommal. Tanulmányaimat a Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végeztem. Mestereim Gaál József és Baranyai András. Az egyetem után a velencei Scuola Internazionale di Grafica művészkönyv szakán szereztem képesítést, majd tanítottam a grafikai műhelyben. Készítettem kis példányszámú, kézzel nyomtatott művészkönyveket, valamint számos kiadónak illusztráltam és terveztem itthon és külföldön. Képeim világának ihlető forrása a magyar népi kultúra mindenkor aktuális üzenete. Festészetben, színhasználatban Csontváry, Gauguin és Pavlisin inspirálnak. Férjemmel közös vállalkozásunk, az Árgyélus Mûterem keretein belül két évtizede vállalunk festészeti munkákat, játszóterek tervezését, kivitelezését. Grafikáim, festményeim szerepeltek egyéni és csoportos kiállításokon Budapesten, Zebegényben, Velencében, Milánóban és New Yorkban.”

Csilléry Orsolya