Irodalmi est Drago Jančarral

Dátum:  január 12.
Időpont: 14:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana
Drago Jančar

Drago Jančar

A híres szlovén íróval és magyar fordítójával, Gállos Orsolyával Marjanca Mihelič műfordító beszélget Jančar "A nagy brilliáns valcer" című művének 1989-as előadása óta kiadott munkáinak magyarországi fogadtatásáról.

DRAGO JANČAR kortárs író, esszéista, regényíró, drámaíró, kritikus gondolkodó, az egyik leggyakrabban fordított szlovén irodalmár. Az európai irodalomkritika is a legkiválóbb alkotók között tartja számon: elnyerte az esszéírói munkásságért járó Jean Améry, és az Acel európai irodalmi díjat, a Herder-díjat, 2014-ben a legjobb külföldi regényért járó franciaországi irodalmi díjat, az Ignazio Silone nemzetközi díjat és a Soroptimist díjat is.

Jančar emblematikus drámája, "A nagy brilliáns" valcer 1985-ben a szlovén politikai dráma és színház csúcsát jelentette az akkor már minden eresztékében recsegő-ropogó Jugoszláviában.

A "Ma éjjel láttam őt" című regényért harmadszorra is megkapta a szlovén Kresnik-díjat. A regényt 11 nyelvre lefordították. A mű elnyerte a legjobb külföldi regényért járó francia díjat (2014). Az író ezzel a regénnyel vendégeskedett a budapesti nemzetközi Margó Irodalmi Fesztiválon.