Herman László "A sas leszállt" című kiállítása

Dátum:  március 10. - április 1.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

2016. március 10-én nyílik Herman László vajdasági festőművész kiállítása a Ljubljanai Balassi Intézetben A sas landolt – Séta az ismeretlenbe címmel.

A 2010 utáni időszakban, a Muravidéki lakodalom sorozattal egy új fejezet kezdődött Herman László festői opusának alakulásában. A képzeletbeli tér új dimenziókat nyer a naiv bábokra és eseménysorra redukált mondanivalóval, a hatás és a mondanivaló súlyossága azonban így sem gyengül, csupán egy másik térbe helyeződik át, a szürreálisba, a misztikusba, a sorsszerűből a sorstalanba.

Ennek a nagy festői intenciót és mesterségbeli tudást igénylő eljárásnak a művészi továbbvitelét kapjuk „A sas landol, illetve a Holdra szállás képsorozatában”, mely az első ember a Holdon, a későbbiek során sok titokkal teljes eseménye mellett a minimális, sok esetben a gyermekrajzok egyszerűségét alig meghaladó voltán kívül a magyarság ősi mítoszát is hangsúlyosan megjeleníti.

A kiállítást Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet nyitja meg, és dr. Bence Lajos költő méltatja. A megnyitón Szomi Béla és zenekara játszik muravidéki magyar népdalokat.