Europe Readr beszélgetések: Irodalmi est Maja Jug Hartman-nal és Barbara Hanuš-sal

Dátum:  szeptember 21.
Időpont: 16:00
Helyszín:  »Olvasószoba«, Svetilnik
Izola
Rofusz Kinga: Otthon (illusztráció)

Rofusz Kinga: Otthon (illusztráció)

Az est első felében Rofusz Kinga díjnyertes szerző Otthon című képeskönyvét mutatja be Maja Jug Hartman, a Hart Kiadó igazgatója. Az est második felében a Križkraž - Ismerd meg Szlovéniát című könyvről fog beszélni a szerző, Barbara Hanuš, s a szlovén és külföldi fiatal olvasókat egyaránt elkalauzolja a szlovén táj szépségei közé.

Az Otthon egy többrétegű üzenettel rendelkező történet, szó nélküli képeskönyv. A színek és illatok játéka elővarázsolja a gyerekkor gyengéd hangulatát, amikor a biztonságos otthoni környezetben úgy tűnik, hogy mindez örökké tart. A könyv történetei három generáción keresztül fonódnak össze, s mindenkinek saját nézete van az eseményekről - nosztalgikus nézet a távozásról, a változásról, az alkalmazkodásról, az elhagyásról és az új körülmények megteremtéséről, amely mindenki számára közös, kortól függetlenül, s összeköti a fiatalokat és az idősebbeket e tapasztalaton keresztül. A szó nélküli könyveket minden nyelven el lehet mesélni, mivel a megértésnek nincs akadálya. Rofusz Kinga erős benyomást keltő animációkkal hozza közelebb a témát az olvasóhoz és nézőhöz.

Az illusztrációnak hatalmas ereje van a könyvekben, különösen, ha szó nélküli képeskönyvről van szó. Az Otthon könyv különleges képillusztrációkkal szólítja meg a gyerekeket és a felnőtteket. Kinek mit jelent az otthon? Biztonságos menedék? Egy hely, ahol jó lenni azokkal, akiket szeretünk? Az Otthon című könyv kisfiú főhőse egy nap azzal szembesül, hogy a régi házukból el kell költözniük, mivel azt a szülei eladták, s újat vásároltak. A könyv a régi otthontól való búcsú, a visszavágyódás, a fájdalmas elszakadás és a megnyugtató újra otthonra találás története. Emellett szól a változás elfogadásáról, és egy új menedék megtalálásáról is. Mindez és még sok más, csak illusztrációkkal kifejezve.

Az izolai világítótorony melletti, tengerparti parkban található az "Olvasószobám" című közösségi tér, ami kiváló hely olvasásra és eszmecserére. Szeptember végéig európai szerzők műveivel és a könyvekhez kapcsolódó változatos rendezvényekkel várnak minden generációt.