Európai költészeti karaván

Dátum:  augusztus 24.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Kezdőpont: 18:00, Prešeren tér
1000 Ljubljana
Szálinger Balázs (FOTO: Magyar Hang)

Szálinger Balázs (FOTO: Magyar Hang)

A ptuji Költészet és Bor napjai fesztiválra érkező költők augusztus 24-én Ljubljanába is ellátogatnak, ahol ezúttal egy költészeti karavánon vonulnak át a főváros utcáin. A változatos versek és felolvasások mellett kellemes kísérőzene és koncert is várja az érdeklődőket.

A város egyes, szlovén irodalommal kapcsolatos pontjain a költészet, a különböző nyelvek és kultúrák terén fogunk utazni nemzetközi költők, az európai Versopolis költészeti platform fesztiváljainak a képviselői és ígéretes fiatal szlovén irodalmárok nevei révén. A karaván 18 órakor indul a Vivo duó zenei kíséretében a Prešeren térről, ahonnan az út hat költészeti megállón keresztül vezet el a Lily Novy kertig (a Szlovén Írószövetség kertje), ahol 20 órakor a Fényversek művészi installáció megnyitásával és a Pantaloons koncertjével zárul az európai költészeti találkozó.

A karavánon a főváros közönsége megismerkedhet a magyar Szálinger Balázzsal, és olyan neves költőkkel, mint Martin Solotruk, Aljaž Primožič, Dimitris Angelis, Lukas Debeljak, Patrick Cotter, Bine Debeljak, Claudio Pozzani, Nina Dragičević, Marko Pogačar, Tom Veber, Jose F. A. Oliver, Blaž Božič, Lily Michaelides, Liu Zakrajšek, Selahattin Yolgiden, Efe Duyan, Ajda Bračič, Dejan Aleksić, Špela Setničar, Alen Bešić, Tanja Božić, Josep Pedrals, Luka Benedičič, Ahmed Burić, Helena Zemljič, Thorkil Jacobsen, Tomaž Rode.

Költészeti megállók a városban: Prešernov trg, Knjigarna Beletrina (Stari trg 3), Kongresni trg, Društvo slovenskih pisateljev (Lili Novy kert).

A karaván zenei kíséretét biztosítja: VIVO DUO.

A rendezvényre a EUNIC Szlovénia klaszter (European Union National Cultural Institutes) és a Beletrina közös szervezésében kerül sor, immár harmadik alkalommal.

Program:
18:00 Prešernov trg
Költészeti felolvasás
DIMITRIS ANGELIS, LUKAS DEBELJAK, PATRICK COTTER, BINE DEBELJAK

18:20 Robbov vodnjak
Költészeti felolvasás
CLAUDIO POZZANI, NINA DRAGIČEVIĆ, MARKO POGAČAR, TOM VEBER, JOSE F. A. OLIVER, BLAŽ BOŽIČ

18:40 Knjigarna Beletrina (Stari trg 3)
Költészeti felolvasás
LILY MICHAELIDES, LIU ZAKRAJŠEK, EFE DUYAN, AJDA BRAČIČ

19:00 a Nemzeti és Egyetemi Könyvtár előtt (Turjaška ulica 1)
Költészeti felolvasás
DEJAN ALEKSIĆ, ŠPELA SETNIČAR, MARTIN SOLOTRUK, ALJAŽ PRIMOŽIČ, ALJAŽ KOPRIVNIKAR

19:30 Kongresni trg
Költészeti felolvasás
ALEN BEŠIĆ, TANJA BOŽIĆ, JOSEP PEDRALS, LUKA BENEDIČIČ

20:00, Vrt Lili Novy (Tomšičeva ulica 12)
Költészeti felolvasás
AHMED BURIĆ, HELENA ZEMLJIČ, TOMAŽ RODE, BALÁZS SZÁLINGER (foto: Mandiner)

Művészeti installáció megnyitó
FÉNYVERSEK
Koncert: PANTALOONS