Dr. Peternák Miklós előadása az intermedia modellről

Dátum:  november 14.
Időpont: 17:00
Helyszín:  SCCA
Metelkova ulica 6, 1000 Ljubljana

Rendszert váltani: Az intermédia modell - a Media Research-től az Intermedia 2.0-ig (1989 – 2019)

Az előadás fókuszában a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermedia Tanszékének létrehozása és fejlesztése áll, vázlatos kitekintéssel az elmúlt 30 év, az 1989 és 2019 közötti időszak folytonosan változó technokulturális környezetre.

Az intermédia a magyarországi rendszerváltás következményeként jöhetett létre. A képzés centrumában az új médiumok művészi használata valamint az elmélet, gyakorlat, tudomány, technika és művészet egységben látására törekvő szemlélet áll. Az intermédia fő jellemzői inkább a kísérlethez, kutatáshoz, nem pedig a kifejezéshez kapcsolhatók. A kortárs művésznek gondolkodni, vizsgálódni, alkotni, megérteni, cselekedni, kommunikálni kell és e célból bármely elérhető eszközt, technikát, bármilyen médiumot használhat: régit, újat, analógot, digitálist vagy amit még nem is találtak fel. A képzés célja, hogy a hallgató felismerje önálló alkotói egyénisége sajátosságait, képességeit.

Az intemédia hiteles válaszokat kíván adni olyan aktuális a kérdésekre, hogy mi a művészet szerepe a duális világmodell utáni globalizálódó közegben, mely a művészetet a manipulált közfigyelem alárendeltjének tekinti?

Peternák Miklós

Esztergomban született, jelenleg Budapesten él. Az ELTE BTK történelem–művészettörténet szakán végzett (1981), a művészettörténeti tudomány kandidátusa (Tudomány és művészet – új médiumok, 1994). Tagja volt a Balázs Béla Stúdiónak (1981-87) és az Indigo csoportnak. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékének vezetője (1991-), a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány igazgatója (1997-től). Az 1980-as években több kísérleti film és videó rendezője. Írásokat publikált a médiaművészet és történet területeiről, számos rendezény és eseményt szervezett, mint A pillangó-hatás, Látás – kép és percepció, Szemrezonátor az erőműben, A felejtés emlékei – Fotó/Modell 2. A 2011-es Velencei Művészeti Biennálé Magyar Pavilon kurátoraként rendezte Németh Hajnal kiállítását.

Az előadás angol nyelven hangzik el.