Beszélgetés Szombathy Bálint fotóművésszel

Dátum:  február 8.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana
Foto: Ludwig Múzeum

Foto: Ludwig Múzeum

A szlovén kultúra napja alkalmából az intézet beszélgetést szervez a Photon Galériában nyíló kiállítására érkező Szombathy Bálint fotóművésszel. A beszélgetés során a szabadkai Kortárs galéria kurátora, Nela Tonković kérdezi művészt életpályájáról, munkásságáról és ljubljanai kiállításáról.

Szombathy Bálint

Az 1950-ben a Vajdaságban született fotóművész a volt jugoszláv és a magyar művészet egyik meghatározó alakja. Művészi tevékenysége a vizuális költészettől a konceptuális művészetig terjed a land arton és a folyamatművészeten keresztül. Szombathy 1970-ben hívta fel először magára a figyelmet a „Sín” című performanszával, amelyet számos más, szintén a szocialista realizmust tematizáló műve követett.

A Photonban látható „Város jelei” című kiállítása a szerző környezetére adott válaszából született; a felhasznált motívumok mindennaposak, és különösen a „civilizáció” beavatkozásait mutatják be a régi város szerkezetébe, például a mindenhonnan előkunkorodó fekete kábelek alakjában. A szerző dokumentálja a városszerkezet következetlenségeit, különféle helyeket és ezek „jeleit” veszi számba.

Szombathy Bálint számos nemzetközi kiállításon részt vett, és több jeles kitüntetésben részesült, többek között 2018-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is.