A Kodály Spicy Jazz együttes koncertje a 2019-es Sound Explicit fesztiválon

Dátum:  szeptember 3.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Galerija Jakopič
Slovenska cesta 9, 1000 Ljubljana

„Pár száz éve az emberek népdalokkal fejezték ki az érzelmeiket, örömüket, bánatukat. Ha akkoriban lettek volna slágerlisták, az élbolyban szereplő népdalok egészen biztosan ugyanarról szóltak volna, mint a mai rádiós közönségkedvencek: vágyódás, szerelem,

boldogság, szívfájdalom, elválás. A 20. század elején Kodály Zoltán, a magyar népzene-kutatás és népdalgyűjtés egyik legjelentősebb képviselője újra népszerűvé tette a népdalokat. Gondoljunk csak a világhírű Kodálymódszerre, amely nélkül ma nincs zenei oktatás. Most pedig eljött az idő, hogy Kodály legismertebb és legkedveltebb népdalfeldolgozásai trendi, kreatív és lendületes megközelítésben újra eljussanak a mai fiatalokhoz és slágerekké váljanak. A Kodály Spicy Jazz a hagyományok tisztelete mellett bátran fűszerezi meg a Kodály által feldolgozott népdalokat friss és trendi zenei hatásokkal.

Az ismert jazz zongorista-zeneszerző, Cséry Zoltán újra gondolta és 21. századi szempontok alapján áthangszerelte Kodály Zoltán közismert feldolgozásait. A minőségi, mégis könnyed és trendi, laikusok számára is befogadható jazz zenével fűszerezett Kodálydarabok új minőséget kapnak, így a népdalok, a klasszikus zene és a jazz jóval szélesebb közönséghez juthat el és tudat alatt is taníthat, nevelhet.”

A Kodály Spicy Jazz állandó zenekarának tagjai:

Cséry Zoltán - billentyűs hangszerek

Görögh Dániel - trombita

Köles Márk - dob

Szentgallay György - basszusgitár