V4 Jazzkoncert

null

A V4-es országok, azaz a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország művészeiből álló zenei formációk koncertjeit minden országban szívesen fogadja a közönség, a V4-es jazzkoncertek pedig már hagyományszámba mennek.

1335-ben a visegrádi vár, a magyar királyok akkori székhelye a lengyel, cseh és magyar király csúcstalálkozójának helyszíne volt. Az uralkodók szoros együttműködésről állapodtak meg a politika és a kereskedelem területén. 1991-ben ez a történelmi előzmény ihlette a regionális gazdasági, diplomáciai és politikai együttműködés VISEGRÁD GROUP elnevezését.

A V4-es országok kulturális együttműködésének egyik sikeres formája a jazz, a zenészek alkalmi formációinak nemzetközi koncertsorozatai. 2013-ban és 2014-ben a finn közönség is hallhatott V4-es jazzkoncertet, amelyek szervezésében a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ is részt vett.

Az SZ.Š.S Quartet, azaz Oskar Török (SK) – trombita, Szymon Mika (PL) – gitár, Tomáš Liška (CZ) – nagybőgő és Dés András (HU) – dobok 2017-ben, Magyarország soros V4-es elnökségének tiszteletére adtak koncertet a Budapest Music Center (BMC) Opus Jazz Clubjában. A koncert a BMC első internetes élőben közvetített programja volt.

Az SZ.Š.S Quartet kétórás KONCERTJE megtekinthető az Opus Jazz Club csatornáján (a felvétel 6’55-nél kezdődik).