Újabb innováció a Bogányi-zongorához

null

A Bogányi-hangversenyzongora nemcsak újfajta hangzásáról és szokatlan formájáról, hanem a fejlesztéséhez kapcsolódó számtalan technikai innovációról is elhíresült. Ezek legújabbja a hangszer korábbi öntöttvas tartószerkezetetét kiváltó kompozit erőközpont, melyet a világon elsőként fejlesztett ki Bogányi Gergely zongoraművész és csapata.

A tartószerkezet feladata, hogy megtartsa a húrok rá nehezedő 21-22 tonnányi feszítőerejét, ezzel stabilizálja a zongora hangját. Az új erőközpont előnye, hogy 200 kg-mal könnyebb, mint vasöntvény elődje. A zongora rezonánsa és külső borítása mellett így már a tartószerkezet is kompozitból készül.

A Bogányi-hangversenyzongora 2015-ben debütált, azóta is folyamatosan fejlesztik, egyre újabb modellek készülnek. Finnország centenáriuma alkalmából, 2017 decemberében a Magyar Állam ajándékaként egy Bogányi-zongora érkezett Helsinkibe, amelyet a finn Művészeti Egyetem Sibelius Akadémiája, Bogányi Gergely egykori iskolája használ. A finn közönség azóta több komolyzenei és jazzkoncerten hallhatta a különleges hangszert a helsinki Zenepalotában.