Trio á la Kodály: Hommage

null

Trio á la Kodály: Hommage

Kodály Zoltán munkássága előtt tiszteleg a Trio á la Kodály jazz-formáció Hommage c. lemeze.

A Trio á la Kodály tárogató, ütőhangszerek és zongora összhangjára építve dolgozza fel Kodály Zoltán műveit. A Trió a hagyományok ápolása mellett Kodály műveinek új felfogású interpretációján keresztül törekszik a magyar zene bemutatására. A zenekar Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója alkalmából adta ki Hommage (2017) c. albumát, melyen olyan híres Kodály-művek szerepelnek, mint a Galántai táncok, a Kállai kettős, a Fölszállott a páva és a Kis kece lányom.

A zenekar hangzásának különlegessége nem csupán a 110 éves tárogató hangjából, hanem a jazz-zenekarokban elengedhetetlennek számító nagybőgő vagy basszusgitár hiányából is származik. Ez nagyobb feladatot, és egyben zenei szabadságot adott Oláh Dezső zongoristának, a feldolgozások készítőjének. A fiatal Junior Prima-díjas művészt a Magyar Jazz Szövetség 2006-ban és 2007-ben Az év legjobb szólistája-díjjal, 2008-ban pedig Az év legjobb zeneszerzője-díjjal tüntette ki.

A BUDAPEST JAZZ CLUB 2008-as alapítása óta a főváros jazzéletének egyik központja. A hazai és nemzetközi jazz elismert művészeit vendégül látó klub támogatja a fiatal tehetségeket, teret biztosít a hazai jazz-élet szakmai eseményeinek, emellett hangulatos kávézóval és bisztróval várja vendégeit. A Budapest Jazz Club minden évben szerepel az egyik legrangosabb szakmai lap, a DownBeat világszínvonalú jazzklubokat bemutató listáin.

A Trio á la Kodály koncertjének ELSŐ (26 p), MÁSODIK (21 p) és HARMADIK (20 p) része megtekinthető a felvételt készítő Míl Colíbries csatornáján.