Online magyar filmklub: szavazás a zárófilmre ápr. 25-ig

null

Abból az alkalomból, hogy idén 120 éve mutatták be az első magyar filmet, illetve április 30-án ünnepeljük a magyar film napját, online magyar filmklubunk május 1-jén látható alkotásáról közönségünk dönthet szavazás útján.

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ online filmsorozatának keretében magyar játékfilmeket mutattunk be tavasszal az elmúlt évek legjobb alkotásai közül. Az utolsó alkalmat a közönség által kiválasztott filmmel ünnepeljük.

A következő filmek közül lehet választani ápr. 25-ig:

  • Bergendy Péter: Trezor (2018)
  • M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor: Brazilok (2017)
  • Herendi Gábor: Kincsem (2017)

Link a szavazáshoz: https://www.menti.com/m91dsyd2gz

A zárófilmet május 1-jén, 18:00-tól mutatjuk be eredeti nyelven, angol felirattal.

A filmvetítésre előre jelentkezni kell. A szavazás eredményét, valamint a jelentkezéssel kapcsolatos információt ápr. 26-án tesszük közzé a honlapunkon és a Facebook-oldalunkon.

 

Bergendy Péter: Trezor (2018)

Rendezte: Bergendy Péter; forgatókönyv: Köbli Norbert; operatőr: Nagy András; zene: Pacsay Attila. A főszerepben: Anger Zsolt, Scherer Péter, Tasnádi Bence, Bezerédi Zoltán, Varga József, Hámori Gabriella.
75 perc. K-12.

A vizsga című kultfilmjük után újra együtt dolgozott Köbli Norbert forgatókönyvíró és Bergendy Péter rendező. Trezor című történelmi thrillerjük – amelyet megtörtént események ihlettek – 1956 novemberében, napokkal a szabadságharc bukása után játszódik a belügyminisztérium földalatti trezorjában. A belügyminisztérium trezorkulcsai elvesznek az '56-os forradalom zűrzavarában. Ezért alig néhány nappal a szabadságharc vérbe fojtása utána a rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót (Anger Zsolt), hogy törje fel nekik saját, feltörhetetlen trezorjukat. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított, és onnantól egy izgalmas, fordulatos játszma veszi kezdetét, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik.

A Trezor több Magyar Filmdíjat is elnyert, többek között a Legjobb tévéfilm, a Legjobb férfi főszereplő és a Legjobb forgatókönyv díját.

Előzetes: https://vimeo.com/436433148

 

M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor: Brazilok (2017)

Rendezte: M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor; forgatókönyv: Huszár Péter , M. Kiss Csaba, Muhi Klára; operatőr: Réder György; zene: Bornai Tibor. A főszerepben: Lakatos Erik, Bergendi Barnabás, Nagy Dániel Viktor.
95 perc. K-12.

A film készítői nagy fába vágták a fejszéjüket: súlyos társadalmi problémákat akartak fergeteges humoral bemutatni. Mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel, aki nem tud hibázni, és helyettesével, aki meg nem szeret. De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval, mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal életükben először szintén neveznek. És mert a faluból elszármazott, titokzatos milliomos éppen ebben az évben dönt úgy, hogy szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja magához Brazíliába, hirtelen megemelkednek a tétek, és felkavarodnak a falu addig nyugodt hétköznapjai.

A Brazilok megkapta a Legjobb külföldi film díját Royal Bali Nemzetközi Filmfesztiválon.

Előzetes: https://vimeo.com/214974197

 

Herendi Gábor: Kincsem (2017)

Rendezte: Herendi Gábor; forgatókönyv: Herendi Gábor, Hegedűs Bálint; operatőr: Szatmári Péter; zene: Hrutka Róbert. A főszerepben: Nagy Ervin, Petrik Andrea, Gáspár Tibor, Gyabronka József, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Rátóti Zoltán, Balsai Mónika, Makranczi Zalán.
122 perc. K-12.

Blaskovich Ernő mindenét elvesztette az 1848–1849-es szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?

A Kincsem valós eseményeken alakuló romantikus kalandfilm, amely bemutatása évében a magyar közönség kedvencévé vált.

Előzetes: https://vimeo.com/205382719