Konyhaművészeti kihívás: Kossuth kifli

null

Kossuth kifli a március 15-i magyar nemzeti ünnep alkalmából

Arra invitálunk mindenkit, hogy készítsék el a következő hagyományos magyar süteményt az itt olvasható recept alapján, kész alkotásaikat fényképezzék le, majd a fotót osszák meg velünk a Facebookon.

Az 1848-as európai „népek tavaszán” a Habsburg-birodalomhoz tartozó Magyarországon is kitört a forradalom. A forradalom fegyveres szabadságharccá vált, mely során Magyarország kikiáltotta függetlenségét, 1849-ben azonban a Habsburgok az Orosz Birodalom segítségével fegyverletételre kényszerítették a magyar hadsereget.

A forradalom vezéralakjáról, Kossuth Lajosról süteményt is elneveztek. A félhold formájú piskótaszeletek receptje egy, a korban híres pozsonyi étteremből származik. Pozsony a 17-19. században a magyar rendi országgyűlések helyszíne volt, melyeken az 1840-es években Kossuth is részt vett, és ilyenkor az említett étterembe is ellátogatott.

Kossuth kifli

Hozzávalók:

4 db tojás
20 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
8 g vaníliás cukor
18 dkg finomliszt
1 késhegynyi sütőpor
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
10 dkg durvára aprított dió vagy mandula a tetejére
A tepsi előkészítéséhez
1 ek vaj
1 evőkanál finomliszt (vagy sütőpapír)

Elkészítés

A négy tojás sárgáját, a vajat és a porcukrot jól összedolgozzuk. A végén beletesszük a citromhéjat is.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros-tojásos masszába.

A sütőport a lisztbe vegyítjük, majd ezt a masszához szitáljuk. Az egészet alaposan kikeverjük.

Vajjal kikent, liszttel meghintett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe simítjuk a tésztát (kb. 1 centi magasan álljon a tészta a tepsiben!).

A tetejét megszórjuk az aprított dióval vagy mandulával.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Miután kihűlt, félholdakat (kifliket) szaggatunk belőle.