Konyhaművészeti kihívás: Húsvéti hidegtál

null

Arra invitálunk mindenkit, hogy készítsék el a következő húsvéti finomságokat az itt olvasható receptek alapján, kész alkotásaikat fényképezzék le, majd a fotót osszák meg velünk a FACEBOOKON. Kellemes húsvétot kívánunk mindenkinek!


Tormás sonkatekercs

Hozzávalók:
40 g vaj
150 ml tej
20 g búzaliszt
A töltelékhez
45 g tormakrém (pl. tubusos Felix)
35 g majonéz
só, bors ízlés szerint
10 szelet gépsonka

Elkészítése:

Elkészítjük a besamelt: kis hőn megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet. Csomómentesre keverjük, míg felhabzik. Ekkor lassan hozzáöntjük a tejet, és besűrítjük vele.

Kiszedjük egy tálba az elkészült besamelt, hozzáadjuk a tormát és a majonézt.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és simára keverjük.

Csillagcsöves habzsákba töltjük az elkészült krémet.

A szeletelt gépsonkák egyik szélére hosszában rányomjuk a tormakrémet, majd feltekerjük a sonkaszeleteket. A maradék krémmel díszítjük az elkészült tekercseket.


Kaszinótojások

Hagyományos változat:
4 főtt tojás sárgáját összetörjük, majd ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverünk:
1 evőkanál majonézt,
1 mokkáskanál mustárt,
1-2 teáskanál tejet,
apróra vágott metélőhagymát vagy petrezselymet,
sót, borsot.

Tonhalas:
4 főtt tojás sárgája
2 evőkanál tonhal
1 evőkanál majonéz
1 mokkáskanál mustár
metélőhagyma
só, bors
(illik hozzá apróra vágott savanyú uborka és csipetnyi kapor)

Avokádós:
4 főtt tojás sárgája
2 evőkanál (40 g) puha, törhető avokádó
1/2 evőkanál majonéz
1 mokkáskanál mustár
metélőhagyma
2 kiskanál citromlé
só, bors

Kéksajtos:
4 főtt tojás sárgája
80 g kéksajt
50 ml tejszín
bors

 

Sajttekercs

Hozzávalók:
12 szelet sajt (nem ömlesztett!)
100 g reszelt sajt
100 g sajtkrém (bármilyen ízű)
100 g puha vaj
8 szelet gépsonka VAGY a vegetáriánus verzióhoz 8 szelet sajt (ez lehet ömlesztett is)
5 db főtt tojás
1 tk mustár
1 csokor petrezselyemlevél apróra vágva
só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, majd kevés olajjal megkenjük a felületét (így sokkal könnyebben le fog jönni a sajt a sütőpapírról).

A szeletelt sajtot a sütőpapírra helyezzük 3x4-es elrendezésben úgy, hogy a szeletek széle kicsit fedje egymást. Rászórjuk a reszelt sajtot. Betoljuk a sütőbe, és kb 3-4 perc alatt összeolvasztjuk az egészet, majd kihűtjük.

A főtt tojásokat elvágjuk, és a sárgájákat egy edénybe tesszük. A fehérjéket villával apróra összevágjuk.

A sárgájákhoz hozzáadjuk a puha vajat, mustárt, sót, és krémesre keverjük.

Az összetört fehérjékhez hozzáadjuk a sajtkrémet, sót, borsot, aprított petrezselymet, és jól összedolgozzuk az egészet.

A tepsiről lehúzzuk a sütőpapírral együtt a sajtot, majd kb. 3/4-edére rákenjük a tojásfehérjés krémet úgy, hogy a legfelső sorra kevés jusson. Az alsó két sorra helyezzük a sonka- vagy sajtszeleteket (2x4), majd erre rákenjük a mustáros-tojássárgás krémet.

Lentről kezdve, a sütőpapír segítségével az egészet jó szorosan feltekerjük, majd a tekercset belecsomagoljuk a sütőpapírba és néhány órára a hűtőbe tesszük.

Vékonyra felszeletelve tálaljuk.

(Segítségül a videó: https://www.youtube.com/watch?v=ErlIgBu4L1Y)