Kodály: Galántai táncok

null

Kodály: Galántai táncok

Kodály Zoltán gyermekéveinek helyszínét idézi fel Galántai táncok c. zenekari műve, melyet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Madaras Gergely karmester 2017-ben a Művészetek Palotájában adott elő.

A MAGYAR RÁDIÓ SZIMFONIKUS ZENEKARA jelentős számú felvételének és rádióközvetítésének köszönhetően a legnagyobb közönségnek játszó magyar zenekar, melyet 1943-ban Dohnányi Ernő zeneszerző, a Magyar Rádió főzeneigazgatója kezdeményezésére alapítottak a Magyar Rádió korábbi szalonzenekarából. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével indult a második világháborút követő első rádióadás.

A külföldi rádióállomások koncertközvetítéseinek köszönhetően a zenekar hazáján kívül is ismertté válhatott. 1971-ben – első magyar zenekarként – észak-amerikai koncertkörúton szerepeltek, melynek egyik állomása a Carnegie Hall volt. 1974-ben a muzsikusok minden korábbinál nagyobb közönség előtt játszottak a Magyar Televízió első nemzetközi karmesterversenyének köszönhetően, melyet világszerte követtek a tévénézők.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 75 éves fennállása alatt adott koncertjei mellett szinte a teljes szimfonikus és oratorikus repertoár rádió-, TV és CD-felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara főszereplője az évente megrendezésre kerülő BUDAPESTI WAGNER-NAPOKNAK.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 16 perces KONCERTRÉSZLETE meghallgatható a MüPa csatornáján.