Kodály: Duó hegedűre és csellóra

null

Kodály: Duó hegedűre és csellóra a Kaposfest Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztiválon

Kodály Zoltán Duó hegedűre és csellóra (Op. 7) című művét adta elő Gilles Apap (hegedű) és Várdai István (cselló) a 2017-es Kaposfest Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztiválon.

Gilles Apap francia hegedűművész franciaországi és amerikai tanulmányai után az Egyesült Államok és Európa kiváló zenekaraival működött együtt, Magyarországon két évtizede gyakori vendégszólista a Concerto Budapest és a MÁV Szimfonikusok zenekarokban. A klasszikus zene mellett a népzene és etnojazz felé hajló crossover stílus művelője, zenéjében a magyar népzene hangsúlyos szerepet kap.

Várdai István csellóművész a fiatal magyar zenészgeneráció kiemelkedő képviselője, tanulmányait a budapesti, majd a bécsi Zeneakadémián, illetve a Kronbergi Akadémián végezte. 2012-ben elnyerte a világ legígéretesebb fiatal zenészének odaítélt Prix Montblanc-t, majd 2014-ben az első díjat az ARD nemzetközi csellóversenyén. 2015-től Baráti Kristóf hegedűművésszel együtt a kaposvári Kaposfest Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál művészeti igazgatója, 2018 őszétől a bécsi Zeneakadémia cselló tanszékét vezeti. Finnországban 2018-ban debütált a Helsinki Filharmónia szólistájaként. Hangszere egy 1673-ban készült Stradiavari cselló, amely korábban Jacqueline du Pré és Lynn Harrell birtokában állt.

A Kaposfest Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál 2010 óta fontos tényező a magyarországi komolyzenei életben. A rendezvényt kísérő más kulturális programok (kiállítások, szakmai előadások, könnyűzenei és jazzkoncertek, családi programok) mellett különlegességét az adja, hogy a meghívott szólisták a fesztiválon kamarazenészként mutatkoznak be. A Kaposfest helyszíne, Kaposvár a Balatonból mindössze 60 km-re található. További részletek az esemény HONLAPJÁN.

A Kaposfest médiatárában megtekinthető a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában készült, 25 perces KONCERTRÉSZLET.