HelsinkiLit: Krasznahorkai László

null

HelsinkiLit: Krasznahorkai László

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ Nemzetközi Man Booker-díjas és amerikai Nemzeti Könyvdíjas író lett volna az erre a hétre tervezett HELSINKILIT Fesztivál egyik díszvendége. Az író Sátántangó c. művét a finn olvasók is megismerhették Minnamari Pitkänen Saatanatango (Teos, 2019) c. műfordításának köszönhetően.

Krasznahorkai László 1954-ben született Gyulán. Első regényét, a Sátántangót (1985) a rendkívüli kritikai elismerés rögtön a kortárs magyar próza egyik alapművévé avatta. A regényt eddig tíz nyelven jelent meg, Finnországban a 2019-es év egyik legfontosabb műfordításaként tartják számon. A mű első része egy trilógiának, melynek következő darabja, Az ellenállás melankóliája (1989) 1993-ban Németországban elnyerte az év legjobb könyvének járó díjat, a Bestenliste-Preis-t. A trilógia a Báró Wenckheim hazatér (2016) c. regénnyel zárul, melyért a szerző 2019-ben átvehette az amerikai Nemzeti Könyvdíjat a legjobb fordított mű kategóriájában. A trilógia második két részének finn átültetésén már dolgozik Minnamari Pitkänen.

Krasznahorkai László számos elbeszélés és regény szerzője. Műveiből nagy sikerű filmeket rendezett Tarr Béla (pl. Kárhozat, Az utolsó hajó, Sátántangó, Werckmeister-harmóniák), aki számára Krasznahorkai több filmforgatókönyvet is írt. Krasznahorkai Lászlót 2014-ben az America Award irodalmi életműdíjával, 2015-ben Nemzetközi Man Booker-életműdíjjal tüntették ki.

Az YLE műsortárában meghallgatható a Sátántangó c. regényről készült STÚDIÓBESZÉLGETÉS Minnamari Pitkänen és Anna Tarvainen részvételével (a Kulttuuriykkönen c. műsor első fele, 26 perc).

A Finn-Magyar Társaság honlapján olvasható a műfordítóval készült INTERJÚ.

Az ELF pictures csatornáján megnézhető az íróról készült PORTRÉFILM (A báró hazatér 2018, rend. Breier Ádám, 55 p., magyarul beszélő, angol feliratos), melyben az író gyerekkora kisvárosának fontos helyszíneit járja be, és diákokkal, járókelőkkel beszélgetve ismerteti meg műveinek központi témáját.