Gundel-palacsinta

null

Egy klasszikus desszert: Gundel-palacsinta

A palacsinta sok országban ismert és kedvelt étel, ám a Gundel-palacsinta kifejezetten a magyar gasztronómiához kötődik, és mára bekerült a hungarikumok közé is. Megszületése az irodalomhoz kapcsolódik. 1940-ben Márai Sándor egyik új darabjának a bemutatóját a Gundel-étteremben ünnepelte barátaival. Az író felesége, Lola kedveskedni akart férjének, és egy régi családi recept alapján ünnepi desszertet készíttetett. Az édesség ízlett az étterem tulajdonosának, Gundel Károlynak is, és a desszert Márai-palacsinta néven rákerült az étlapra. Máraiék 1948-ban emigráltak, emiatt a palacsintát át kellett nevezni, így lett a neve Gundel-palacsinta.

A receptet tökéletesítő Gundel Károly szerint a desszert titka a három fő alkotórész, a tészta, a töltelék és az öntet harmóniája. A receptnek természetesen számos változata létezik, mi egy angol feliratos VIDEÓT és egy itteni, finnországi alapanyagokkal kipróbált finn nyelvű receptet adunk közre.

Gundelin ohukaiset

Ohukaistaikina (n. 14 kpl)

4 dl vehnäjauhoja
2 munaa
4 dl maitoa
suolaa
2 rkl öljyä
1 dl kivennäisvettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna taikinan seistä n. puoli tuntia.
Ennen paistamista lisää vielä kivennäisvettä, sekoita.
Kuumenna öljy isolla (halk. n. 24 cm) ohukaispannulla.
Kaada kauhallinen (n. 2/3 dl) taikinaa pannulle, ja paista ohukaiset molemmilta puolilta.

Pähkinätäyte

80 g (pehmeitä) rusinoita
2 appelsiinin raastettu kuori
2 dl maitoa
1,5 dl sokeria
200 g jauhettuja saksanpähkinöitä
1 kl kanelia
1 dl rommia

Laita rusinat likoamaan veteen.
Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta kuoret.
Kuumenna maito, lisää sokeri.
Ota maito pois levyltä. Lisää karkeaksi jauhetut saksanpähkinät, kaneli ja rommi. Sekoita hyvin.
Valuta rusinat ja sekoita pähkinäseokseen, samoin appelsiiniraaste.

Suklaakastike

2 dl (kuohu)kermaa
200 g tummaa (talous)suklaata
1 dl maitoa
(2-3 rkl tomusokeria)
0,5 dl rommia

Lämmitä kerma hitaasti paksupohjaisessa kattilassa, lisää paloiteltu suklaa.
Sulata suklaa vähitellen kermassa, mutta varo, ettei kerma kiehu.
Lisää myös maito.
Kun suklaa on sulanut, ota kattila pois levyltä.
Lisää rommi ja mikäli suklaakastike maistuu liian kitkerältä, lisää myös sokeri. (Kastikkeen on kuitenkin hyvä olla vähän kitkerämpää tasapainottamaan täytteen makeutta.)

Täytä ohukaiset pähkinätäytteellä (n. 2-3 rkl / ohukainen).
Taita ohukaiset kolmioiksi.
Pidä ohukaiset lämpiminä ja kastele ne suklaakastikkeella ennen tarjoilua.