Finn és magyar néptáncosok

null

Finn és magyar táncosok a 2019-es Hollo ja Martta Fesztiválon

A táncművészet április 29-i világnapját a Tamperei Magyar Néptáncegyüttes és a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes közös produkciójával ünnepeljük.

A 24 fős TAMPEREI MAGYAR NÉPTÁNCEGYÜTTES (TUK) 2018 júniusában alakult Gazdag Béla néptánctanár vezetésével. A tánccsoport 2019-ben a Hollo ja Martta Nemzetközi Népzenei- és Néptáncfesztiválon, 2020-ban pedig a Folklandia Fesztiválon is bemutatkozott.

Gazdag Béla volt korábbi művészeti vezetője az 1949-es alapítású székesfehérvári ALBA REGIA TÁNCEGYÜTTESNEK, mely a magyarországi néptáncegyüttesek minősítő rendszerében a legmagasabb kategóriába tartozik. Az együttes repertoárján Magyarország szinte minden tájegységének táncai, zenéi és hagyományai szerepelnek. Az Alba Regia 1994-ben elnyerte a népművészet egyik legrangosabb elismerését, a hamburgi FVS Alapítvány Europe Award for Folk Art-díját.

Gazdag Béla táncművész-táncpedagógus 1991 óta él Finnországban. Több finn oktatási és kulturális intézmény – többek között a Színház- és Filmművészeti Főiskola, a Finn Nemzeti Opera, a Turkui Táncművészeti Akadémia és a Tamperei Konzervatórium –, valamint amatőr együttesek tánctanára, finn fesztiválok munkatársa, állandó tanácsadója. Munkája során számos magyar együttes finnországi bemutatkozását és finn néptáncegyüttes magyarországi látogatását segítette elő. Gazdag Bélát Áder János köztársasági elnök 2017-ben Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki a magyar néptánckultúra finnországi megismertetéséért és terjesztéséért, valamint a finn–magyar társadalmi és szakmai kapcsolatok fejlesztéséért.

Gazdag Béla egykori és jelenlegi táncegyüttesei közös műsort adtak elő 2019 őszén a 16. HOLLO JA MARTTA NEMZETKÖZI NÉPZENEI- ÉS NÉPTÁNCFESZTIVÁL zárógáláján. A Lahti Színházban készült 12 perces VIDEÓ megtekinthető Gazdag Béla csatornáján.