Európa himnusza, az Örömóda

null

Európa himnusza, az Örömóda

Május 9. az Európai Unió ünnepnapja. 1985-től Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájának részlete, az Örömóda az Európai Unió hivatalos himnusza. A szimfónia híres 4. tételét a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság is előadta Hollerung Gábor vezényletével 2015-ben, a Művészetek Palotájában.

A BUDAFOKI DOHNÁNYI ERNŐ SZIMFONIKUS ZENEKAR Magyarország legfiatalabb hivatásos együttese, mind az együttes, mind pedig a zenekari tagok korát tekintve. A magyar és nemzetközi hangversenyéletben rövid idő alatt jelentős szereplővé váló zenekar Európa összes országában fellépett, 2015-ben a New York-i Carnegie Hallban is bemutatkozott. A zenekar sokoldalúságát bizonyítja széles repertoárjuk, mely a klasszikustól a kortárs zene és jazz műfaján keresztül a popig és a filmzenéig terjed. Különféle népszerű sorozataik a közönség más-más rétegeit szólítják meg: a ZenePluszban a szimfonikus zenét tánccal, képzőművészettel társítják, a FilmHarmonikusokban filmzenét adnak elő, A megérthető zene c. ifjúsági sorozatuk pedig karmesteri magyarázatot fűz egy zenemű bemutatásához. Minden évben előadnak egy szcenikus produkciót (pl. operát, kantátát), saját Big Bandjük van, és évadonkénti 40-50 koncertjük mellett időt tudnak szakítani karmesteri és zenekari mesterkurzus rendezésére is.

A BUDAPESTI AKADÉMIAI KÓRUSTÁRSASÁG 1957-es alapítása óta Európa valamennyi neves kórusversenyén szerepelt és többek között a „Világ Kórusa” elismerést is megkapta. Az ismert klasszikus művek interpretálása mellett az énekkar fontos célkitűzése a kortárs zene ápolása és új, magyar kórusművek bemutatása és megismertetése. Az együttes a Budafoki Dohnányi Zenekar állandó partnere.

A Zenekar és a Kórustársaság közös művészeti vezetője Hollerung Gábor, Liszt-díjas karmester.

A Művészetek Palotájában készült, szűk félórás ÖRÖMÓDA-KONCERT meghallgatható a MüPa médiatárában.