Barabási Albert-László a sikerről

null

Barabási Albert-László a sikerről

Barabási Albert-László fizikus, a hálózatkutatás úttörője a siker természetét tudományos szempontból közelíti meg A képlet – A siker egyetemes törvényei c. könyvében, melyet egyetlen nem szépirodalmi műként Libri Irodalmi Díjra jelöltek 2019-ben Magyarországon.

Az erdélyi magyar származású Barabási Albert-László a Bukaresti Egyetemen és a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte tanulmányait, majd a Bostoni Egyetemen doktorált. Ő írta le elsőként a természettudományokban és a szociológiában meghatározó jelenlétű skálafüggetlen típusú hálózatok (pl. a világháló) működését. Tanítványával, Albert Rékával közösen megalkotta a Barabási–Albert-modellt, mely jellemzi az Internet, valamint a komplex anyagcsererendszerek és genetikai rendszerek szerkezetét.

2007 óta a bostoni Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának vezetője, illetve a Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársa. Tagja az Amerikai Fizikai Társaságnak, a Magyar Tudományos Akadémiának és az Academia Europaeának. 2014-ben Prima Primissima-, 2019-ben Bolyai-díjjal tüntették ki. Magyarul olvasható művei: Behálózva – a hálózatok új tudománya (Magyar Könyvklub, 2003), Villanások – a jövő kiszámítható (Nyitott Könyvműhely, 2010), A képlet – A siker egyetemes törvényei (Libri Könyvkiadó, 2018).

Barabási Albert-László 16 perces ELŐADÁSA a sikerről megtekinthető a TED médiatárában (angol nyelven, angol / magyar felirattal, 16 p).