Az opera világnapja, október 25.

null

Öt évvel ezelőtt, 2016. október 21-én tartották Einojuhani Rautavaara finn zeneszerző A bánya (Kaivos) c. operájának színpadi ősbemutatóját Budapesten a Magyar Állami Operaházban Vilppu Kiljunen rendezésében, Bogányi Tibor vezényletével. A finn-magyar koprodukciós előadás sikeréről MAGYARUL, FINNÜL és ANGOLUL is beszámolt a zenei sajtó.

Az 1956-os magyarországi események ihlette opera 1962-ben született, ősbemutatója a mű politikailag érzékeny témája miatt viszont csaknem 60 évet váratott magára. A mű a diktatúra ellen lázadó társadalmat egy bányában rekedt bányászok történetével ábrázolja. A bemutató előadásról, az opera keletkezési körülményeiről és történelmi hátteréről szól a Vilppu Kiljunen rendezővel készült FINN NYELVŰ BESZÉLGETÉS (’6), amely határozatlan ideig meghallgatható az YLE archívumában.

A művet Finnországban koncertszerű előadásban a Tamperei Filhamonikusok és Hannu Lintu karmester jóvoltából lehetett hallani 2010-ben. Az előadásról LEMEZFELVÉTEL készült, amelyet 2012-ben Grammy-díjra jelöltek.