A magyar költészet napja

null

Április 11. a magyar költészet napja

Több, mint öt évtizede hagyomány, hogy a magyar költészet napját április 11-én, József Attila születésének napján ünnepeljük. Intézetünk az emléknaphoz irodalmi programokkal, elvihető versidézetek falával és a Finnországi Magyarok Egyesülete családi szavalódélutánjának befogadásával szokott kapcsolódni.

Idén a kivételes helyzetből adódóan otthoni versolvasásra és versfordításra invitálunk mindenkit! Válasszák ki kedvenc magyar vagy finn versüket, illetve ültessenek át magyar verset finnre, vagy finn verset magyarra, majd küldjék el nekünk a hungarian.culture@unkarinkulttuuri.fi címre. A versekből és fordításokból Facebook-oldalunkon tesszük közzé válogatást.

A finnre fordított magyar versek megjelenési helyéről a Lahti Könyvtár VERSADATBÁZISA ad tájékoztatást, a bármilyen nyelvre lefordított magyar versek pedig a BÁBEL WEB ANTOLÓGIÁBAN olvashatók. A fordítani kívánók ösztönzésére mi is összeállítottunk egy rövid VERSVÁLOGATÁST, melyben könnyen fordítható magyar versek és angol fordításaik olvashatók.

A Finn-Magyar Társaság rendszeresen tájékoztat a magyar szépirodalomról negyedévente megjelenő lapjában. A finnre fordított idézeteket is tartalmazó cikkek a Társaság HONLAPJÁN is hozzáférhetők.