A Besh o droM koncertje

null

A húszéves Besh o droM koncertje a Fishing on Orfű Fesztiválon

A BESH O DROM zenekar a magyarországi világzene külföldön is népszerű képviselője. Nevének jelentése lovári cigány nyelven: „Üld meg az utat!” (mint a lovat, azaz indulj el). Sajátos stílusuk balkáni és erdélyi román cigány-, illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöz magyar zenével.

Macsó hímzés (2000) c. első lemezük azonnal platinalemez lett Magyarországon, Gyí (2004) c. harmadik albumuk pedig még európai megjelenése előtt felkerült az angol fRoots világzenei szaklap Top 10-es és a World Music Charts Europe Top 20-as listájára. Finnországban kétszer jártak: 2003-ban a Haapavesi Folkfesztiválon, 2010-ben pedig a Turun Klubiban és a helsinki Balkan Fever Klubban léptek fel. 2003-ban a Montreali Jazzfesztiválon több tízezer néző előtt zenélve kapták meg a fesztivál Best of címét.

A zenekar sikere ma is töretlen: Besh o droM 20 c. jubileumi CD-jük a 11. helyet szerezte meg a World Music Charts Europe májusi listáján.

A háromnapos FISHING ON ORFŰ könnyűzenei fesztivált 2008 óta rendezik meg a Pécstől 15 km-re található Orfűi-tó mellett. A rendezvény kilenc színpadán elsősorban hazai fellépőket lehet hallani. A fesztivált 2018-ban Az év könnyűzenei produkciójának járó Artisjus-díjjal jutalmazták.

A Besh o droM zenekar 2018-as Fishing on Orfű Fesztiválon készült egyórás KONCERTJE megtekinthető a fesztivál csatornáján.