A Balázs Elemér Group koncertje

null

A Balázs Elemér Group koncertje az A38 Hajón

Az idén húszéves BALÁZS ELEMÉR GROUP névadója és vezetője a nemzetközi jazzéletben elismert Balázs Elemér dobos. A zenekar egyedi hangzásvilágát a melodikusság és a különleges ritmika adja, melyekkel érdekes kontrasztot képez a férfi- és női énekhang. A kritikusok szerint a Balázs Elemér Group zenéjét bármilyen hangulatban vagy helyzetben élvezheti a hallgató, legyen szó magyar népdalok (Magyar Népdalok – 2006) vagy éppen reneszánsz és barokk dallamok jazzadaptációjáról (Early Music – 2007, fellépés a Innsbrucki Régizenei Fesztiválon). A zenekar Refracting Sounds (2005) és 15 / Örök szerelem (2015) c. lemezeit Az év legjobb magyar jazzfelvételének járó Fonogram-díjjal jutalmazták.

A zenekar fennállása óta nagy sikerrel szerepelt több tekintélyes európai jazzfesztiválon. Finnországban a 2017-es Kodály-emlékév alkalmával mutatkoztak be a Caisa Kulturális Központban és a Vantaai Martinustalo Kulturális Központban, műsorukban Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népi dallamok etnojazz-feldolgozásait adták elő.

„Véleményem szerint Elemér a ma élő legnagyobb dobosok egyike. Kivételes muzikalitás és érzékenység jellemzi a játékát, és képes arra, hogy minden zenei pillanatban befelé figyeljen olyan spontán improvizációra készen, amely minden vele együtt játszó zenészt a legjobb hangzásra inspirál. Fantasztikusan kezeli és érzi a hangszerét – mindig nagy örömmel tölt el, ha együtt játszhatunk és hallhatom.” (Pat Metheny)

A Balázs Elemér Group egyórás KONCERTJE az A38 Hajóról megtekinthető az Magyar Televízió M2 Petőfi TV csatornáján.