50 éves a Colourstrings

null

50 évvel ezelőtt indították útjára a Szilvay testvérek, Csaba és Géza mára már világhírű módszerüket, a COLOURSTRINGSt, azaz a Színes Húrokat. Az elsősorban hegedűre és csellóra kidolgozott, Kodály Zoltán filozófiáján alapuló módszer nem csupán a zenei hallást és a zeneértést fejleszti, hanem a tanuló érzelemvilágát bevonva az egész embert gazdagítja.

A Finnországban született módszer rendkívül népszerűvé válhatott Szilvay Géza VIULUVIIKARIT MUSIIKKIMAASSA (Huncut Hegedűsök Zeneországban) c., 1979–86 között forgatott tévéműsorának köszönhetően, Finnország határain kívül pedig a Szilvay-testvérek vezette Kelet-Helsinki Zeneiskola Ifjúsági Vonósainak csaknem 40 koncertkörútja és 30 CD-lemeze bizonyította sikerességét.

Szilvay Csaba és Szilvay Géza az elmúlt 50 évben több, mint 200 előadást és workshopot tartottak módszerükről Európán kívül Kínában, Dél-Koreában, Taiwanban, Japánban, az USÁ-ban, Kanadában és Ausztráliában, emellett online videokonferencián 12 ország hegedűs növendékeinek, egyetemi hallgatóinak és zenetanárainak tartottak képzést. A Colourstrings-módszer mára több mint 40 kiadvánnyal büszkélkedhet, és számtalan egykori növendék vált hatására Finnország elsőrangú zeneművészévé.

Az évforduló alkalmából a Finn Kodály Társaság és a helsinki Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ jubileumi, finn nyelvű Colourstrings-tanfolyamot szervez október első két hétvégéjén hegedű- és csellótanároknak. A két kurzust az alapítók, Szilvay Géza (hegedű) és Szilvay Csaba (cselló) vezetik.