40 éves a Magyar Kulturális és Tudományos Központ

A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ megnyitására 1980. november 21-én került sor, a Magyar Népköztársaság tizedik külföldi kulturális intézeteként. Napjainkban már 26 Magyar Kulturális Intézet működik szerte a világban. A Helsinkiben működő Magyar Kulturális Intézet a hagyományosan szoros finn–magyar kapcsolatokra és a két nyelvrokon nemzet közötti szimpátiára építve fejti ki sokoldalú tevékenységét.

Urho Kekkonen köztársasági elnök és Kádár János MSZMP első titkár külpolitikájában a Finnország és Magyarország közötti baráti kapcsolatok ápolása kiemelt szerepet kapott. A szoros együttműködést a békés egymás mellett élés példájaként emlegették a hidegháború idején. Mindenekelőtt ez indokolta az intézetalapítást Helsinkiben.

A Paasivuorenkatu 4–6. szám alatt épülő irodaházban a Finn Kommunista Párt ajánlására a Finn Fémmunkás Szakszervezet engedett át egy ingatlanrészt, amit a magyar állam a Finn Munkás Takarékpénztár által nyújtott kölcsön segítségével vásárolt meg. Az intézetalapítás hivatalos célja a szocializmus vívmányainak propagálása volt, emellett az észak-európai országok fejlett tudományos és műszaki-technológiai eredményeihez való hozzáférést várták az intézménytől. A kulturális programok szervezésében az új székházba költöztetett Finn–Magyar Társaságnak szántak fontos szerepet.

Az intézetet Pozsgay Imre művelődési miniszter avatta fel 1980. november 21-én. Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Jaakko Numminen oktatási államtitkár, Heikki Koski FMT elnök, Matusek Tivadar nagykövet és Gáti Tamás intézetigazgató is. A finn kormányt Kalevi Kivistö miniszter képviselte. A beszédeket a magyar delegációval érkező művészek zenés műsora és koktélparti követte.

null

Az intézetben rendezett első koncert Ránki Dezső Bartók-zongoraestje volt 1981. február 16-án, a Bartók Év finnországi programsorozatának nyitó eseményeként.

 

A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ négy évtizede alatt sok minden változott – többek között az intézet neve, épülete, munkatársai, partnerei –, de küldetése ugyanaz maradt: a finn–magyar kulturális kapcsolatok erősítése, a magyar kulturális értékek finnországi megismertetése. Az intézet jelenlegi működésébe nyújt bepillantást a nemrég készült RÖVIDFILM.

A negyven év eredményeiről 2021 tavaszán dokumentumkiállítással, valamint finn és magyar nyelvű könyv megjelentetésével emlékezünk meg.