2021 tavaszi magyar filmsikerek

Fotó: Jean-Luc ST-Hilaire (www.freeimages.com)

Fotó: Jean-Luc ST-Hilaire (www.freeimages.com)

A magyar film napján, április 30-án megemlékezünk a nemzetközi filmfesztiválokon aratott legújabb magyar filmsikerekről. Idén tavasszal a magyar filmesek ismét fontos elismeréseket kaptak a nemzetközi filmvilág olyan rangos eseményein, mint pl. a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál és a Tamperei Rövidfilmfesztivál.

A márciusi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két magyar filmnek is odaítélték az Ezüst Medve-díjat: Nagy Dénes a legjobb rendezés díját nyerte el a második világháború idején játszódó Természetes fény (Natural Light, 2021) c. filmdrámájával, Kizlinger Lillát pedig a legjobb mellékszereplő díjával tüntették ki Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak (Forest – I See You Everywhere, 2021) c. filmjében nyújtott alakításáért.

A szintén márciusban megrendezett Tamperei Rövidfilmfesztivál zsűrijének különdíját Szilágyi Gábor és Szilágyi Fanni Orsi és Tenshinhan (Tien Shinhan 2020) c. rövidfilmje nyerte el.

Mundruczó Kornél legújabb filmje, a Pieces of a Woman (2020) a női főszereplő, Vanessa Kirby kiemelkedő alakítása révén Oscar-jelölést kapott.

Horváth Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time, 2020) c. filmje számos tavalyi szakmai elismerése mellé márciusban elnyerte a Dublini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díját, valamint áprilisban a legjobb kelet-közép-európai filmért járó rangos díjat a Cleveland-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Az European Film Promotion (EFP) pedig Stork Natasa női főszereplőt az év „Shooting Stars” ígéretes színészjelöltjei közé sorolta.

A könnyedebb műfajokban is születtek magyar sikerek: Lakos Nóra Hab (Cream, 2020) c. romantikus vígjátékát a London Love Story Film Festival legjobb filmjének járó díjával jutalmazták, a Párizsi Filmfesztiválról pedig összesen négy fődíjat hozott el, többek között a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv díját.