Visegrád Karma plakátkiállítás

Dátum:  február 25. - március 6.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Eurooppasali
Voimatalo, Malminkatu 16, Helsinki

Visegrád Karma plakátkiállítás

Magyarország Nagykövetsége és Magyar Kulturális és Tudományos Központ Kelet-Európa közelmúltját bemutató plakátkiállítást rendez az ország EU-tagságának 10. évfordulója alkalmából február 26–március 7-ig Helsinkiben, az Eurooppasali-ban (Voimatalo, Malminkatu 16). A kiállításon magyar, lengyel, szlovák és cseh plakátok láthatók.

1989-ben a plakátművészet újjászületett Közép-Európában. Plakátokat rajzoltak, nyomtattak, ragasztottak, és bár letépték azokat, újakat készítettek. Tabukat döntöttek, kibeszéltek konfliktusokat, traumákat, problémákat, amelyekről évtizedek óta hallgatni kellett. A tömör és erős képek cselekvésre ösztönöztek.
A Visegrádi Karma kiállítás egy nemzetközi válogatás, amelyben a Visegrádi Négyek közötti hasonlóságok mutatkoznak meg. A négy ország (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia) sorsa, tapasztalataik és problémáik sokáig közösek voltak. A szocialista szimbólumok univerzálisak.
A jó politikai plakát egyetlen, jól megválasztott, gyakran átalakított vagy komplexé tett képi szimbólum és egyetlen tömör jelszó vagy gondolat összekapcsolása. Csak csodálni lehet, hogy ezek az ironikus, szürreális, sajátos humorú, gyakran festői, máskor expresszív plakátok mennyire megőrizték átütő erejüket az évek során. Különösen a lengyel plakátművészet vált fogalommá, s most ezeket az alkotásokat eredeti méretben lehet látni Helsinkiben.
„Ezek a plakátok mélyen bevésődtek a kollektív emlékezetbe, az eseményeket átélő összes generáció számára meghatározóvá váltak. A kollektív emlékezetben őrzött képek pedig építik a közös identitást: ezek formáltak minket, Közép-Európa népeit azzá, amik ma vagyunk.” – írja Katona Anikó a kiállítás bevezetőjében.

További információ a kiállításról a mellékletben!

A kiállítás megnyitó február 26-án 14-kor
A kiállítás február 26–március 7-ig, hétköznapokon 9:00–17.30-ig tart nyitva.