Újrafestett valóság 2.0 kiállítás

Dátum:  augusztus 14. - szeptember 4.
Időpont: 21:00
Helyszín:  galleria U
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Újrafestett valóság 2.0 kiállítás

Újrafestett valóság 2.0 – finn–magyar közös kiállítás a galleria U-ban (Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Kaisaniemenkatu 10) 2014.08.15–2014.09.05.

FARK László, FÜRJESI Csaba, Hilkka HUOTARI, KALMÁR Zsuzsa, GYARMATI Zsolt, HERVÉ-LÓRÁNTH Ervin, Ritva RANTANEN, SOMOGYI Fanni, Kirsi VAHLA, ZILAHI Ica

A fogyatékos művészek nehezebben tudnak bemutatkozni galériákban és múzeumokban, művészetük ritkábban jelenik meg a médiában. A Magyar Nemzeti Galéria négy évvel ezelőtt indított esélyegyenlőségi programjának célja, hogy kortárs magyar művészek fogyatékkal élő kollégáikkal együtt állítsák ki alkotásaikat mind Magyarországon, mind külföldön.

Az Újrafestett valóság 2.0 projekt keretében Európa különböző nagyvárosaiban három-három magyar és helyi fogyatékos művész mutatkozik be három nem fogyatékos magyar művésszel, így összesen 36 alkotó vesz részt a közös vállalkozásban. A tárlatok célja, hogy bemutassák a fogyatékkal élő művészek tehetségét a nagyközönségnek, és egyben elősegítsék nemzetközi kapcsolataik kialakítását. A kiállítások a Balassi Intézet külföldi intézményeinek segítségével valósulnak meg Bécsben, Brüsszelben, Stuttgartban, Párizsban, Londonban, Dublinban, Helsinkiben, Moszkvában, Prágában és Isztanbulban. A művészek képei végül a Magyar Nemzeti Galériában lesznek kiállítva, így a Magyar Kulturális és Tudományos Központban látható finn festmények is eljutnak Budapestre.

A finn–magyar közös kiállítás kurátorai Dán Bernadette és Hilkka Huotari. A kiállítássorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Galéria és a külföldi magyar kulturális intézeteket koordináló Balassi Intézet támogatásával valósulhatott meg.