Új könyv az 56-os forradalomról X. 18.

Csete Örs – Richly Gábor: Vuoden 1956 kasvoja ja kohtaloita, unkarilaisia ja suomalaisia ‒ 1956-os arcok és sorsok, magyarok és finnek (Docendo, 2016) bemutatója a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemi 10.) október 18-án, 18 órak

Dátum:  október 17.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Új könyv az 56-os forradalomról X. 18.

Csete Örs – Richly Gábor: Vuoden 1956 kasvoja ja kohtaloita, unkarilaisia ja suomalaisia ‒ 1956-os arcok és sorsok, magyarok és finnek (Docendo, 2016) bemutatója a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemi 10.) október 18-án, 18 órakor.

A könyvet a szerzők és Panu Väänänen, a Docendo kiadó képviselője mutatják be. Finn nyelvű rendezvény, de szükség esetén magyar tolmácsolást biztosítunk.

Idén emlékezünk meg az 1956-os forradalom kerek évfordulójáról. Az évforduló alkalmat teremt rá, hogy a finn–magyar kapcsolatok egyik szép pillanatára is emlékezzünk: arra a segítségre és támogatásra, amit a finn társadalom nyújtott a magyaroknak 1956-1957-ben.

Csete Örs fotográfus a rendszerváltást követően eredt a még élő ötvenhatosok nyomába, s a fényképezés közbeni beszélgetésüket magnószalagra rögzítette. Közel száz személyről készített képes–hangos portrét, elsősorban a forradalom hétköznapi harcosairól, egykori halálraítéltekről. Csete 2015-ben Richly Gábor történész segítségével olyan finneket keresett fel, akik kiálltak Magyarország mellett a 60 évvel ezelőtti vészterhes időszakban. A most megjelenő kötet 14 Magyarországon és 14 Finnországban készült fotót, illetve interjút tartalmaz.

Részlet az előszóból:

„Két évtizede fotózom az egykori ötvenhatos budapesti fegyvereseket, s amíg fotózok, beszélgetek velük, és fotóalanyaim életútját is rögzítem. Munkám során kapcsolatba kerültem olyan külföldiekkel is, akik a saját országukban segítették a magyar forradalom, illetve a menekültek ügyét. Az Ötvenhatos barátaink projekt keretében először lengyeleket és olaszokat örökítettem meg, majd 2015-ben Finnországba is eljutottam. A fotózások alatt Richly Gábor történész közreműködésével sikerült egy-egy gesztust, történetet is felidéznünk a segítség, a barátság, a szolidaritás változatos formáiból. Volt, aki szimpátiatüntetést szervezett, volt, aki a Magyar Vöröskereszt számára gyűjtött pénzt, papírt vagy rongyot. Mások vért adtak, kötszert készítettek a sebesülteknek. Voltak, akik verset szavaltak, és voltak, akik verset írtak. Még egy finn opera is született, amit a magyar forradalom ihletett. A könyvvel az egykori fegyveresek, a megtorlás áldozatai és finn barátaink előtt kívánunk tisztelegni."

Csete Örs

További információ: http://1956.hu/#!/