Trio La Rue Kodály- koncertje VIII. 22.

A Trio La Rue ünnepi Kodály-koncertje, VIII. 22.

Dátum:  augusztus 21.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Trio La Rue Kodály- koncertje VIII. 22.

A Trio La Rue ünnepi Kodály-koncertje, VIII. 22.

Idén kétszeres Kodály-emlékévet ünnepelhetünk: Kodály Zoltán (1882–1967) születésének 135. és halálának 50. évfordulójára emlékezünk.

Az emlékév tiszteletére a Trio La Rue (Susanna Arminen – hegedű; Virva Garam – zongora; Markus Pelli – cselló) kamarakoncertet ad augusztus 22-én, kedden 18:00 órakor a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10). A koncerttel egyben a magyar államalapítás nemzeti ünnepéről is megemlékezünk.

A tízéves Trio La Rue elsőként a zongoratrió-irodalom hatalmas alapműveit, Schubert és Sosztakovics trióit dolgozta fel. Az együttes alapításától kezdve folyamatosan koncertezik különböző finn fesztiválokon, valamint külföldön, többek között Svédországban és Olaszországban. A svédországi bemutatkozásra 2011-ben került sor Stockholmban és Ytterjärnaban, majd 2013-ban és 2016-ban színpadra léptek Rómában, Nápolyban és Bolognában, ahol a Schönberg Verklärte Nacht c. művének ritkán hallható zongoratrió-átiratát adták elő óriási sikerrel. Kai Nieminen műveit megszólaltató debütáló lemezük Astolfo sulla luna címmel jelent meg 2014-ben.

2015-ben a Trio La Rue elnyerte a Pro Musica alapítvány ösztöndíját. Ugyenezen évben a Sibelius-év alkalmából műsorukra tűzték a zeneszerző összes kiadatlan zongoratrióját, melyeket Finnország-szerte és egy svédországi turnén adtak elő. Sibelius Hafträsk és Korppoo –trióit tartalmazó második lemezük nemsokára megjelenik. 2018-ban a Trio La Rue németországi koncertkörútra indul.

Az augusztus 22-i ünnepi Kodály-koncert műsora:

Marina Kostik: Hommage à Zoltán Kodály (ősbemutató)

Kodály Zoltán: Adagio hegedűre és zongorára

Kodály Zoltán: Lírikus románc csellóra és zongorára

Kodály Zoltán: Szonáta csellóra és zongorára op.4, I. rész: Fantasia

Joonas Kokkonen: Piano Trio

I Un poco adagio
II Andante tranquillo e semplice
III Allegro molto e giocoso

A koncert ingyenes, a műsorfüzet helyszíni megvásárlásával (5 euró) lehet hozzájárulni a fellépő művészek tiszteletdíjához.

Az együttes Facebook-oldala: https://www.facebook.com/triolarue/