Tóth-Vajna Gergely és Tóth-Vajna Zsombor a Nordic Historical Keyboard régizenei fesztiválon Kuopióban

Dátum:  május 29. - május 30.
Helyszín:  Nordic Historical Keyboard Festival
Kuopio
null

A május 15. – június 2. között Kuopióban zajló Nordic Historical Keyboard Festival magyar vendégművészei egy zenész ikerpár, TÓTH-VAJNA GERGELY ÉS TÓTH-VAJNA ZSOMBOR lesznek.

A két fiatal művész Duo Piano e Forte néven ad négykezes csembalókoncertet május 29-én, vasárnap 18:00-tól az Alava templomban (Keihäskatu 5 B Kuopio), május 30-án, hétfőn 18:00-tól pedig Tóth-Vajna Zsombor adja elő A fiatal Händel és mesterei című szintén csembalóra írt műveket tartalmazó műsorát a Piispantalo Kristálytermében (Piispankatu 8, Kuopio).

A teljes program a fesztivál HONLAPJÁN olvasható.

Minden program ingyenes.

A Tóth-Vajna ikrek rendkívüli tehetsége és sokoldalúsága már gyermekkorukban megmutatkozott a zene és a biológia terén. Mindketten kitüntetéssel végezték el a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet, jelenleg pedig a londoni Royal College of Music doktori hallgatói.

2013-ban megkapták a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb elismerését, a Kerpel-díjat, 2015-ben a La Femme Magazin és a Magyarország tudományos, művészeti és gazdasági vezetőiből álló zsűri Magyarország 50 legtehetségesebb fiatalja közé választotta mindkettőjüket. Személyük összekötő kapocs a tudomány és művészet világa között.

2015-től az általuk alapított Harmonia Caelestis Barokk Zenekar művészeti vezetői, együtt pedig Piano e Forte Duo néven népszerűsítik a négykezes billentyűs régizenét orgonán, csembalón, klavikordon és fortepianón.

Zenei hitvallásuk: A művész olyan, mint egy tolmács. A szerző és a közönség között közvetít egy olyan nyelven, amit ő jól ismer, és ahogy a tolmács is szabadon válogathat a különböző szinonimák, mondatformálási eszközök között, úgy a művész is amellett, hogy elvárható minimumként visszaadja a kotta szövegét, hozzáteszi a saját egyéniségét, mondandóját az előadott műhöz. Mert végső soron a zenénk célja ez: valamit közölni, elmondani egy olyan univerzális nyelven, amit bárki megérthet, ez pedig a muzsika. (Tóth-Vajna Zsombor)