Süle és Sinivalo jazzkoncertje X. 5.

Dátum:  október 5.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Iida-Vilhelmiina Sinivalo és Süle László jazzkoncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, X. 5.

Folytatódik Süle László népszerű jazzkoncert-sorozata a Magyar Kulturális és Tudományos Központban október 5-én, pénteken 18:00-tól. Őszi jazz-estünkön Süle László (zongora) partnere Iida-Vilhelmiina Sinivalo (cselló) lesz. A műsorban – a megszokott módon – Süle szerzeményei, köztük kifejezetten az alkalomra írt műveinek ősbemutatói hangzanak el.

A koncert ingyenes, az 5 eurós műsorfüzet megvásárlásával a fellépők tiszteletdíjához lehet hozzájárulni.

Iida-Vilhelmiina Sinivalo a Saloi Zeneiskolában kezdett csellózni, majd a Turkui Konzervatóriumban folytatta zenei tanulmányait. 2016-ban végzett a Sibelius Akadémia mester szakán Prof. Arto Noras és Timo Hanhinen vezetésével. Tanárai között volt Marko Ylönen, Martti Rousi, Young-Chang Cho, Mező László és Ralph Kirshbaum is. 2010-ben a Turkui Gordonkaverseny döntőse volt. Jelenleg a Sibelius Akadémia DocMus doktori iskolájának hallgatója, emellett szabadúszó csellista.

Süle László zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár 1989 óta él Finnországban, a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, több finn és magyar jazz-formációban és klasszikus kamaraegyüttesben játszott.

Az október 5-i koncerten olyan Süle-darabok is elhangzanak csellóra és zongorára alkalmazva, amelyek Süle Borbély Mihállyal (szaxofon, klarinét) közösen készített legújabb duóalbumán, a Heartquake-en is szerepelnek. A lemez októberben Magyarországon, novemberben Finnországban is megjelenik. A finnországi lemezbemutató koncertekre november 1-jén és 2-án Tamperében és Helsinkiben kerül sor.