Süle és Iivanainen jazzkoncertje XI. 9.

Süle László (zongora) és Mikko Iivanainen (gitár) jazzkoncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Közponban, XI. 9. 18:00

Dátum:  november 8.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Süle és Iivanainen jazzkoncertje XI. 9.

Süle László (zongora) és Mikko Iivanainen (gitár) jazzkoncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Közponban, XI. 9. 18:00

Süle László zongorista-zeneszerző november 9-én 18:00-tól újra jazzkoncertet ad a Magyar Kulturális és Tudományos Központban! A koncertsorozat eddigi alkalmain hallhattunk partnereként többek között fúvósokat, ütősöket, ezúttal pedig Mikko Iivanainen gitárművésszel adják elő Süle kifejezetten erre az alkalomra komponált műveit.

Mikko Iivanainen jazzgitáros-zeneszerző 11 éves korában vett életében először kezébe gitárt, és a véletlen műveként éppen ugyanekkor látott egy dokumentumfilmet Jimi Hendrixről, aki gitárosként, zeneszerzőként és szövegíróként is a legnagyobb hatást gyakorolta rá a kezdetektől egészen mostanáig. Két évvel később kezdett járni a Pop/Jazz Konzervatórium gitár- és zeneelmélet-óráira, majd ugyanitt szerezte gitártanári diplomáját 1999-ben. Tanulmányai során ösztöndíjjal fél évig Grazban is tanult, játszott a négy ország zenészeit magában foglaló Tales-együttesben, amely egy lemezt is kiadott.

Mikko Iivanainen számos együttesben játszott és játszik, gyakori partnere felesége, Johanna Iivanainen énekesnő. Az általa alapított Free Control Finnországon kívül Lettországban is koncertezett, Johanna Iivanainen c. albumukat (2004) Jazz Emma-díjra jelölték. Egy évvel később a Loco Motife zenekarral készített Penguin Beguine c. CD-je megkapta a Jazz Emmát, vagyis az év legjobb jazzfelvétele volt 2005-ben. Mikko Iivanainen a Kurkirku-együttesben is játszik, első lemezük, a The Mesh 2006-ban szintén Emma-jelölést kapott. 2005-ben született meg Junnu Aaltonen szaxofonistával és Klaus Suonsaari dobossal triójuk, a Nordic Trinity. Négy lemezt is kiadtak, melyek közül a Wonders Never Cease-t 2006-ban Emma-díjra jelölték.

Mikko Iivanainen Jimi Hendrix mellett Raoul Björkenheimet, Kingston Wallt, Petri Wallt és Bill Frisellt tartja legfontosabb ihletőinek és mestereinek.

Süle László a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Zeneszerzési tanulmányai során szerette meg az improvizációt, s ezért szerzett posztgraduális diplomát a budapesti Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakán. Finnországba 1989-ben jött tanítani, azóta több nemzetközi tanári csereprogramban vett részt Svédországban, Norvégiában, Izlandon és Portugáliában. Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, több klasszikus kamaraegyüttesben és jazz-formációban játszott a finn jazz- és komolyzenei élet legjobbjaival. A Pentti Lahtival és a Scarbantia Vonósnégyessel közösen készített Absence c. lemezét 2004-ben Emma díjra jelölték, vagyis az év 5 legjobb jazzfelvételének egyike volt Finnországban.

„Süle zenéjét a nagy formák, nagy érzések és a világokat ölelő látomások jellemzik, ugyanakkor a leíró líraiság és az érzékeny dallamosság is – a legjobb jazz-balladák stílusában. A számok érzelmi skálája a drámai virtuozitás és a meditáló, eterikus meghallgatás között mozog.” (Helsingin Sanomat)

A koncert ingyenes, a művészek tiszteletdíjához a programfüzet megvásárlásával (5 euro) lehet hozzájárulni.